04.04.2021Izabran novi Predsjednik Alen Halak i Generalni sekretar VS FBiH Sabrija Limo
U subotu 03.04.2021. godine je u hotelu Holliwood na Ilidži u Sarajevu, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, održana izborna Skupštine i sjednica Upravnog odbora Vazduhoplovnog/Zrakoplovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine. Skupštini su prisustvovali delegati iz 13 od ukupno 17 aeroklubova članova Saveza. Delegat AK „Izet Kurtalić“ Visoko, bio je Sabrija Limo.

Skupština je jednoglasno izabrala novo rukovodstvo Saveza na madatni period od četiri godine. Novi predsjednik V/ZS FBiH je Alen Halak (AK „Krila Sarajeva“), a generalni sekretar je Sabrija Limo (AK „Izet Kurtalić“ Visoko). Za predsjednika Skupštine je izabran Siniša Holik (AK „Ilidža“). Upravni odbor je izabran u sastavu:
  1. Alen Halak - Predsjednik,
  2. Sabrija Limo - Generalni sekretar,
  3. Jurica Kolobarić - član,
  4. Mirvad Zenuni - član,
  5. Irfan Habibović - član,
  6. Šerif Bajrić - član,
  7. Ferid Zilić - član.
Novoizabrani predsjednik Alen Halak se u ime novoizabranog UO zahvalio delegatima na ukazanom povjerenju, te je iskoristio priliku da se zahvali dosadašnjem predsjedniku UO prof.dr. Mirsadu Kapetanoviću, na ogromnom doprinosu u radu Saveza i nemjerljivom doprinosu vazduhoplovnom sportu u cjelini.

Nakon sjednice Skupštine, održana je sjednica Upravnog odbora, na kojoj su izabrani predstavnici Vazduhoplovnog/Zrakoplovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, u organe Vazduhoplovnog saveza Bosne i Hercegovine. Iz našeg kluba u organe Vazduhoplovnog saveza Bosne i Hercegovine su izabrani: Prof.dr. Mirsad Kapetanović, kandidat za potpredsjednika VS BiH i Mr. Malik Čabaravdić kandidat za predsjednika nadzornog odbora VS BiH.

Više informacija nalazi se na web stranici www.vzsbih.ba.

 
01.04.2021Preminuo Murat Šarkinović, dragi prijatelj i kolega iz aerokluba Zenica
Drage kolege aeromodelari, dragi prijatelji,
S velikom tugom vas obavještavamo da je u utorak 30.03.2021. godine od posljedica korone, u 68-oj godini života, preminuo Murat Šarkinović, naš dragi prijatelj, aeromodelar, član AK Zenica.

Murat Šarkinović je rođen 1953. godine u Vojvodini odakle sa dvije godine preseljava u Skoplje. Tamo završava osnovnu i srednju školu te elektrotehnički fakultet. Od trećeg razreda osnovne škole uključuje se u rad aviomodelarske sekcije što ubrzo postaje njegova opsesija i ostaje cilj, smisao njegovog života do samog kraja. Po završetku elektrotehničkog fakulteta dolazi u Zenicu i tu se zapošljava u Željezari. Često je govorio da ga je u početku, prije osnivanja porodice, samo postojanje aerokluba u Zenici motivisalo da ostane njen doživotni građanin. Odlasci na takmičenja, njegovo Mostarsko blato, Medeno Polje, Livanjsko polje i visočki aerodrom čini li su u njemu istinsku sreću i zadovoljstvo. U svojoj klasi F1B "gumenjaci", kojoj je ostao vjeran do kraja, ostvario je zapažene rezultate. Uvijek beskompromisan u takmičenju, ali pošten i predan. Iza njega ostaju njegovi uspjesi na takmičenjima, mnoštvo osvojenih medalja, višestruki vicešampion Bosne i Hercegovine, te selektor juniorske reprezentacije BIH koju je zajedno sa Faikom Čičkom vodio na svjetsko prvenstvo u Češkoj Republici. Pedantnost, topla riječ, iskreno prijateljstvo, očinski odnos prema svoj djeci kako u klubu tako i izvan njega, te nesebično prenošenje znanja i iskustva su stvari koje su ga krasile ...

Ukop i posljednji ispraćaj dragog nam prijatelja obavljen je u srijedu, 31.03. 2021. godine na Gradskom groblju „CRKVICE“ u krugu porodice. Članovi našeg kluba ispratili su Murata nadlijedanjem sahrane avionom i izbacivanjem 50 karanfila.

Aeroklub "Izet Kurtalić" Visoko.

 
26.03.2021Izbor sportiste ZDK za 2020. godinu
U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, 24. marta 2021. je održan tradicionalni izbor za najbolje u sportu u 2020.g.. Zbog opštepoznatih Covid-19 pandemijskih uslova strogo je bio ograničen ulaz i prisustvovanje samo na one izabrane sportiste i sportske klubove po kategorijama. U skladu prijedloga koji je proslijeđen iz Sportskog saveza općine Visoko ove godine ispred našeg aerokluba nagradu za kategoriju za najbolje juniore, dobio je Faruk Čabaravdić na osnovu ostvarenih rezultata u 2020.g.. Čestitamo!

FARUK ČABARAVDIĆ – Aeroklub “Izet Kurtalić” Visoko (nagrada za najbolje juniore)

Rođen je 9. jula 2006. godine u Sarajevu. Učenik je 9. razreda OŠ “Safvet-beg Bašagić” u Visokom. Aeromodelarstvom se bavi posljednjih pet godina u disciplinama F1D sobni modeli i A1 jedrilice, a posljednjih godinu dana i u F1B kategoriji – modeli na pogon gumom. U prošloj godini je ostvario niz značajnih rezultata. Osvojio je 3. mjesto na međunarodnom FAI takmičenju Mostar Cup u klasi F1B u seniorskoj konkurenciji, a ujedno je bio i najuspješniji junior u ovoj klasi. Također je bio treći na međunarodnom FAI takmičenju Memorijal “Izet Kurtalić” u klasi F1B u seniorskoj konkurenciji, te ujedno i najuspješniji junior u ovoj klasi. Isti rezultat u obje konkurencije ostvario je i na prvenstvu Federacije BiH u klasi F1B. Na državnom prvenstvu BiH u Zenici osvojio je 2. mjesto u klasi F1D u juniorskoj konkurenciji. Na prvenstvu BiH u Mostaru osvojio je 2. mjesto u klasi A1 za juniore.

Više informacija o ostalim nagrađenim možete pogledati na web stranici www.visoko.co.ba.

 
13.03.2021Potpisan Sporazum o poslovnoj tehničkoj saradnji između Škole Letenja Aerokluba „Izet Kurtalić“ i Fakulteta za Saobraćaj i komunikacije
Škola letenja Aerokluba „Izet Kurtalić“ potpisala je Sporazum o poslovnoj tehničkoj saradnji sa Fakultetom za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu (FSK). FSK je visokoškolska ustanova koja realizuje studijske programe iz oblasti saobraćaja (Cestovni saobraćaj, Željeznički saobraćaj i Zrakoplovni saobraćaj) i komunikacija (Komunikacijske tehnologije, Kompjuterske i informacijske tehnologije, Poštanske tehnologije).
Kao državni fakultet ima dugu tradiciju obrazovanja, iz kojeg su izlazili i izlaze najperspektivniji kadrovi i inženjeri iz oblasti saobraćaja i komunikacija, uključujući i generacije aero-tehničkog osoblja, pilota i kontrolora letenja.
Škola letenja Aerokluba „Izet Kurtalić“ je odobrena organizacija za obuku koja je odobrena u skladu sa standardima zahtjevanim od Evropske Organizacije za sigurnost zrakoplovstva (EASA). Saradnja potpisnica Sporazuma predstavlja približavanje prakse i teorije iz oblasti zrakoplovnog saobraćaja, sa posebnim osvrtom na letačke operacije, sisteme zrakoplova, vazduhoplovne propise, aero-tehničke poslove kao i sve prateće procese koji se vežu uz zrakoplovnu djelatnost. Studenti će imati priliku direktno sudjelovati u organizacijsko operativno djelovanju škole i njene aktivnosti te usavršavati vlastita znanja i vještine.
Sporazum predstavlja i veliki značaj u prilagođavanju standardima i normativima u oblasti visokog obrazovanja i naučnoistraživačke djelatnosti Univerziteta u Sarajevu, gdje će se studenti moći baviti i naučnim radom iz oblasti zrakoplovstva. Osim edukacije sporazumne strane će zajednički nastupati i sarađivati na izradama studija, elaborata te lokalnih i međunarodnih projekata. Ova saradnja predstavlja iskorak za kvalitet, inovativnost, fleksibilnost i usklađenost sa potrebama i zahtjevima održivog razvoja saobraćajno-komunikacijskih sistema u Bosni i Hercegovini.
Više informacija nalazi se na web stranici www.fsk.unsa.ba.

 
07.02.2021Upriličena posjeta delegacije AK Izet Kurtalić novom gradonačelniku grada Visoko Mirzi Ganiću
Delegacija Aerokluba „Izet Kurtalić“ je u utorak 2.2.2021. godine bila u zvaničnoj posjeti novoizabranom gradonačelniku grada Visoko Mirzi Ganiću. Gradonačelnik je upoznat sa svim tekućim, kao i predstojećim planiranim aktivnostima u našem aeroklubu.
Sa njegove strane je iskazana maksimalna spremnost da podrži i pomogne realizaciju planiranih aktivnosti u svrhu daljnjeg unapređenja rada i doprinosa našeg aerokluba lokalnoj, kao i široj zajednici. Pogotovo sa aspekta činjenice da naš aeroklub spada u najtrofejnije sportske organizacije Visokog sa tradicijom postojanja od 1953. godine.

Poseban akcenat je stavljen na podršku veoma zapaženim aktivnostima i rezultatima Letačke sekcije i novoosnovane Škole letenja AK Izet Kurtalić Visoko. U tom smislu je podcrtana važnost i našeg sportskog letilišta LQVI „Kenan Jusubašić – Visoko“, jedinog takvog na širem području centralne BiH, sa lokalnim, kantonalnim i regionalnim značajem, kao budućeg vazduhoplovnog centra sportske avijacije.

Istaknut je i značaj projekta Mala škola avijacije koji već dugi niz godina uspješno provodi Aeromodelarska sekcija, sa ciljem obučavnja novih, mladih kadrova – budućih sportskih pilota.

Iskreno se zahvaljujemo novoizabranom gradonačelniku Mirzi Ganiću na upriličenom susretu.

Aeroklub „Izet Kurtalić“ Visoko

 
04.02.2021Naš klub bogatiji za pilota sa ovlaštenjima za komercijalno letenje
Klub kao kolektiv vrijedi onoliko koliko vrijede njegovi članovi, a naš aeroklub je mnogo dobio učlanjenjem pilota Buko Malika, koji je završio obuku u renomiranoj Akademiji za obuku komercijalnih pilota u Vršcu. Malik je po završetku obuke stekao licencu komercijalnog pilota (CPL), Instrument rating (IR), letenje u višečlanskoj posadi (MCC), letenje na dvomotornim avionima. Sretni smo što imamo ovakvog pilota u našim redovima i uvjereni smo da će njegovo znanje i iskustvo koristiti našim članovima, našem aeroklubu, Školi letenja Aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko, te lokalnoj kao i široj zajednici.
Malik čestitamo i sretno!

 
01.01.2021Kalendar takmičenja za 2021. godinu
Uz novogodišnje čestitke i želje za uspješnu novu 2021. godinu, prosljeđujemo informaciju da je FAI kalendar takmičenja (F1 disciplina) za 2021. godinu dostupan na stranici FAI Events Calendar.
 

Arhiva vijesti za 2020. godinu ...