Vijesti za 2022. godinu ...
 
23.12.2021Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u sportskom aeromodelarstvu u dvoranskim modelima F1-R
Dana, 19.12.2021. godine u Zenici je uspješno organizovano Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u sportskom aeromodelarstvu u dvoranskim modelima F1-R, za seniore i juniore. Više detalja na stranici http://www.vzsbih.ba.
 
22.12.2021Memorijal Murat Šarkinović
U subotu 20.11.2021. godine u Zenici, gradska arena „Husejin Smajlović“, Aeroklub „Zenica“ je organizovao aeromodelarsko takmičenje pod nazivom Memorijal Murat Šarkinović, modeli F1N i F1N-150. Više detalja na stranici http://www.vzsbih.ba.
 
15.11.2021Uspješan završetak nastupa visočkih aeromodelara u Svjetskom kupu 2021 - osigurano 2. mjesto u juniorskoj kategoriji
U subotu 6.11.2021. na terenu sportskog aerodroma Tapolca u Madžarskoj, održan je 30. tradicionalni Herend Cup koji se boduje za Svjetski kup FAI – međunarodne vazduhoplovne federacije, u kategorijama F1ABCHPQ. Učešće na istom su uzeli i takmičari iz aerokluba Izet Kurtalić Visoko Faruk Čabaravdić i Malik Čabaravdić te pored veoma zahtjevnih vremenskih uslova i jakog vjetra uspjeli postići zavidan rezultat. Pogotovo sa stanovišta da je ovo bilo jedno od posljednjih takmičenja za bodovanje u Svjetskom kupu (preostala su još dva u Izraelu) i da je samim nastupom na istom Faruk Čabaravdić u juniorskoj F1B kategoriji osigurao 2. mjesto u poretku za 2021.g. (FF World cup 2021 - www.freeflightnews.org.uk). Prvoplasirani je Florian Jackel iz Njemačke koji je na svim dosadašnjim nastupima imao maksimalni učinak i prednjači Faruku sa 15 bodova, dok je trećeplasirana Lara Maria Horak, također iz Njemačke i zaostaje sa 166 bodova. Činjenica da je ovo najbolji dosadašnji rezultat članova AK Izet Kurtalić Visoko u Svjetskom kupu dodatno ovom postignutom rezultatu daje na značaju. Malik Čabaravdić je u seniorskom poretku u F1B kategoriji modela na pogon gumom trenutno završio na 12. mjestu što je veoma značajan uspjeh također.
Veoma uspješan nastup u Svjetskom kupu u 2021.g. je ostvarila i Ana Budimčić u kategoriji F1A jedrilice iz aerokluba ULL Banja Luka – Laktaši, osvojivši 3. mjesto u juniorskom poretku što je isto tako veoma uspješan rezultat i za nju kao i za Faruka, jer im je ovo prva sezona u kojoj zvanično nastupaju u Svjetskom kupu FAI-a.

Čestitamo!

 
26.10.2021Sjajan nastup visočkih aeromodelara na Svjetskom kupu KRKA CUP 2021
U subotu i nedjelju 23-24. oktobra održan je tradicionalni 17. KRKA CUP u mjestu Šentjernej kod Novog Mesta u Sloveniji. Takmičenje se ubraja u listu Svjetskog kupa FAI-a (međunarodne vazduhoplovne federacije) i samim time plasman i bodovi sa istog se ubrajaju u rezultate za ovu godinu. Učešće je uzelo 54 takmičara iz 12 zemalja, a najbolji su bili:

F1A kategorija, jedrilice
 1. mjesto – Miroslav Mandichev, Bugarska
 2. mjesto – Anže Gaberšček, Slovenija
 3. mjesto – Frank Adametz, Njemačka
F1A kategorija, jedrilice - juniori
 1. mjesto – Maj Habjanič, Slovenija
 2. mjesto – Tim Habjanič, Slovenija
 3. mjesto – Matic Pirih, Slovenija
Ana Budimčić iz aerokluba ULL Banja Luka-Laktaši je osvojila solidno 8. mjesto i dalje je u igri za plasman u samom vrhu Svjeskog kupa za juniore.

F1B kategorija, modeli na pogon gumom
 1. mjesto – Soniboj Sabo, Hrvatska
 2. mjesto – Malik Čabaravdić, Bosna i Hercegovina
 3. mjesto – Dietmar Piber, Austrija
F1B kategorija, modeli na pogon gumom – juniori
 1. mjesto – Faruk Čabaravdić, Bosna i Hercegovina
Ovim plasmanom na Krka kupu Faruk Čabaravdić ponovno izbija na prvo mjesto u poretku Svjetskog kupa u juniorima!

F1C kategorija, penjači
 1. mjesto – Volodymyr Sychov, Slovenija
 2. mjesto – Boris Markušić, Slovenija
 3. mjesto – Gauthier Briere, Francuska
Pored kišnih uslova prvog dana i guste magle drugog dana takmičenja tokom jutra vrijeme je ipak na kraju poslužilo uz sunčane intervale i bez jakog vjetra, a uz odličnu organizaciju aerokluba Novo Mesto

 
21.10.202165. Državno prvenstva Bosne i Hercegovine
Vazduhoplovni/Zrakoplovni savez Bosne i Hercegovine je u saradnji sa Aero-klubom Zenica, na terenima Mostarskog blata bio uspješan organizator ovosezonskog, 65. Državnog prvenstva Bosne i Hercegovine u slobodno letećim modelima, kategorije F1H za juniore i F1A i F1B za juniore i seniore. Više detalja na stranici www.zenicablog.com.
 
20.10.2021International Sarajevo Cup 2021
Dana 16.10.2021. godine u sportskoj dvorani u Ilijašu, u organizaciji Aerokluba „Krila Sarajeva“, je održano međunarodno takmičenje: „International Sarajevo Cup 2021“. Više detalja na stranici http://www.vzsbih.ba.
 
19.10.2021Euro Challenge Sarajevo Cup 2021
Dana 03.10.2021. godine je na Lasičkom polju kod Ilidže u organizaciji Aerokluba „Krila Sarajeva“, održano međunarodno takmičenje „Euro Challenge Sarajevo Cup“ 2021. Više detalja na stranici http://www.vzsbih.ba.
 
24.09.2021Faruk Čabaravdić prvi u Svjetskom kupu (juniori F1-B)
Svjetska vazduhoplovno sportska federacija FAI je objavila najnoviju listu ukupnog poretka za Svjetski kup za 2021. godinu, na kojoj Faruk Čabaravdić, član Aerokluba „Izet Kurtalić“ iz Visokog, zauzima prvo mjesto u sportskom aeromodelarstvu, kategorija juniori, modeli F1-B. Više detalja na stranici VZSBiH.
 
21.09.202139. Memorijal Izet Kurtalić i 57. Mostar kup
U subotu 18. septembra 2021.g. uspješno je održan tradicionalni 39. po redu Memorijal Izet Kurtalić, a u nedjelju 57. Mostar kup u zajedničkoj organizaciji aerokluba Izet Kurtalić Visoko i aerokluba Mostar u kategorijama F1ABCHQ na terenu Mostarsko Blato kraj Mostara. Učešće su uzeli takmičari iz nekoliko zemalja (Danska, Bugarska, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina). Iako je vremenska prognoza bila nepovoljna sa kišom tokom čitavog vikenda što je posljedično uticalo na konačan broj učesnika u odnosu na preliminarno prijavljene, organizatore je poslužilo veoma lijepo i stabilno vrijeme uz izuzetno dobru organizaciju oba takmičenja. Pozitivni komentari takmičara na kraju i jednog i drugog svjetskog kupa su to dokazali, pogotovo u još uvijek do kraja neizvjesnim Covid-19 pandemijskim okolnostima. Aeroklub Izet Kurtalić sa tradicijom dugom preko 68 godina (osnovan 25. marta 1953.g.) je ovim još jednom pokazao da je sposoban organizovati međunarodna takmičenja visokog ranga. Također, takmičari iz našeg aerokluba zajedno sa ostalim takmičarima iz domaćih aeroklubova (ULL Banja Luka-Laktaši, Zenica, Mostar) su postigli veoma značajne rezultate koji se boduju za Svjetski kup 2021 FAI-a (Federation Aeronatique Internationale) međunarodne vazduhoplovne federacije.

Iskrena zahvala na suorganizaciji pripada kolegama iz aerokluba Mostar, kao i dugogodišnjim sponzorima našeg aerokluba Gradu Visoko i Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Najuspješniji po kategorijama:

39. MEMORIJAL IZET KURTALIĆ (kompletni rezultati)
F1A jedrilice
 1. mjesto – Andrija Pešić, Srbija
 2. mjesto – Boštjan Bagari, Slovenija
 3. mjesto – Steffen Jensen, Danska
F1A jedrilice – juniori
 1. mjesto – Ana Budimčić, Bosna i Hercegovina
 2. mjesto – Anastasija Pozharska, Sjeverna Makedonija
 3. mjesto – Srđan Vranješ, Bosna i Hercegovina
F1B modeli na pogon gumom
 1. mjesto - Vinko Tomljanović, Hrvatska
 2. mjesto – Faruk Čabaravdić, Bosna i Hercegovina
 3. mjesto – Jes Nyhegn, Danska
F1B modeli na pogon gumom – juniori
 1. mjesto – Faruk Čabaravdić, Bosna i Hercegovina
 2. mjesto – Mak Voljevica, Bosna I Hercegovina
57. MOSTAR KUP (kompletni rezultati)
F1A jedrilice
 1. mjesto – Boštjan Bagari, Slovenija
 2. mjesto – Elmin Kerkez, Bosna i Hercegovina
 3. mjesto – Miloš Budimčić, Bosna i Hercegovina
F1A jedrilice – juniori
 1. mjesto – Anastasija Pozharska, Sjeverna Makedonija
 2. mjesto – Ana Budimčić, Bosna i Hercegovina
 3. mjesto – Srđan Vranješ, Bosna i Hercegovina
F1B modeli na pogon gumom
 1. mjesto - Vinko Tomljanović, Hrvatska
 2. mjesto – Haris Jusufbašić, Bosna i Hercegovina
 3. mjesto – Malik Čabaravdić, Bosna i Hercegovina
F1B modeli na pogon gumom – juniori
 1. mjesto – Faruk Čabaravdić, Bosna i Hercegovina
Sportski pozdrav!

 
13.09.2021Prvenstvo FBIH 2021
Prvenstvo Federacije BIH 2021 u organizaciji aerokluba Zenica i Vazduhoplovnog/Zrakoplovnog saveza FBIH uspješno je održano prošlu subotu 11.09.2021.g. na terenu Mostarsko Blato kod Mostara. Organizatoru i takmičarima je poslužilo i lijepo, sunčano vrijeme. Učešće su uzeli takmičari iz aeroklubova Zenica, Mostar i Visoko.
Najuspješniji po kategorijama su:

F1A jedrilice - pojedinačno
 1. mjesto - Željko Marić, AK Mostar
 2. mjesto - Elmin Kerkez, AK Izet Kurtalić Visoko
 3. mjesto - Admir Subašić, AK Zenica
F1A jedrilice - ekipno
 1. mjesto - AK Zenica
 2. mjesto - AK Mostar
 3. mjesto - AK Izet Kurtalić Visoko
F1B modeli na pogon gumom – pojedinačno
 1. mjesto - Milivoje Nedić, AK Zenica
 2. mjesto - Predrag Šarkinović, AK Zenica
A1 jedrilice
 1. mjesto - Bilal Čosić, AK Zenica
 2. mjesto - Anastasija Borojević, AK Zenica
 3. mjesto - Hamza Zilić, AK Zenica
Čestitamo!

Više informacija na: Aero klub Zenica - Federalno prvenstvo aero modelara - Zenicablog

 
26.08.2021Sabrija Limo - novi predsjednik Sportskog saveza Grada Visoko
U subotu 14. avgusta 2021.g. u prostorijama Sportskog saveza Grada Visoko, u sportskoj dvorani Partizan Visoko održana je redovna godišnja izvještajna te izborna skupština Sportskog saveza Grada Visoko. Tom prilikom su izabrani i novi organi Upravnog odbora i organi Skupštine istog. Za novog predsjednika Upravnog odbora izabran je naš dugogodišnji član i sekretar aerokluba Izet Kurtalić Visoko te sekretar Vazduhoplovnog/zrakoplovnog saveza Federacije BiH, Sabrija Limo. Ovom prilikom mu iskreno čestitamo i želimo uspješan i plodonosan budući rad za boljitak svih sportista na području Grada Visoko, a posebno zbog činjenice da je on prvi aeromodelar i sportista vazduhoplovac izabran na ovu funkciju!
Više informacija možete pronaći na link-u: www.magazinplus.eu.
 
12.08.2021Sjajan nastup visočkih aeromodelara na takmičenjima Svjetskog kupa u Hrvatskoj
Proteklog vikenda na terenu Krbavsko polje, Korenica, Hrvatska održana su dva takmičenja u kategorijama F1ABCQ koja se boduju za Svjetski kup FAI-a (međunarodna zrakoplovna federacija), CRO CUP 2021 i MEMORIJAL DARKO KRAJINA 2021 u izuzetno dobroj zajedničkoj organizaciji modelarskog kluba Zaprešić i aerokluba Osijek. Zbog opšepoznatih Covid-19 pandemijskih okolnosti Svjetski kup u prošloj godini uopšte nije bodovan, a od polovine ove godine CIAM (međunarodni komitet za aeromodelarstvo pri FAI-u) je odlučio da uslijed olakšanih restriktivnih mjera se boduje za sva ranije prijavljenja međunarodna takmičenja Svjetskog kupa. Učešće je uzelo 67 takmičara iz 15 zemalja (Hrvatska, Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Madžarska, Slovačka, Češka, Njemačka, Austrija, Italija, Estonija, Latvija, Bugarska, Turska i SAD). Takmičari iz našeg aerokluba Izet Kurtalić Visoko su ostvarili veoma solidne rezultate u jakoj međunarodnoj konkurenciji. Edin Šahinović je zauzeo 7. mjesto izborivši se prethodno za Fly Off na 6 minuta i 8. mjesto dok je Elmin Kerkez zauzeo 16. i 12. mjesto u kategoriji F1A jedrilice. U kategoriji F1B modeli na pogon gumom Faruk Čabaravdić u juniorskom plasmanu je osvojio 1. i 2.mjesto, dok je u seniorskom plasmanu osvojio u oba nastupa 8. mjesto, a Malik Čabaravdić 9. i 3. mjesto poslije izborenog Fly Off-a na 8 minuta.
Iz Bosne i Hercegovine su nastupili i takmičari iz još 2 aerokluba, Zenica i ULL Banja Luka – Laktaši.

Za nepuna 2 mjeseca, 18. i 19. septembra visočki aeromodelari zajedno sa kolegama iz aerokluba Mostar organizuju tradicionalni 39. MEMORIJAL IZET KURTALIĆ i 57. MOSTAR KUP na terenu Mostarsko Blato kod Mostara koji se također boduju za Svjetski kup.

Najbolje plasirani po kategorijama:

CRO CUP 2021MEMORIJAL DARKO KRAJINA 2021
F1A jedrilice
 1. mjesto – Rossler Vitek, Češka
 2. mjesto – Bežak Ivan, Slovačka
 3. mjesto – Csaba Nagy, Madžarska
F1A jedrilice juniori
 1. mjesto – Lunko David, Hrvatska
 2. mjesto – Pirih Matić, Slovenija
 3. mjesto – Budimčić Ana, Bosna i Hercegovina
F1B modeli na pogon gumom
 1. mjesto – Harti Martin, Češka
 2. mjesto – Nišević Igor, Hrvatska
 3. mjesto – Hribar Tomaž, Slovenija
F1B modeli na pogon gumom juniori
 1. mjesto – Čabaravdić Faruk, Bosna i Hercegovina
 2. mjesto – Vackermann Villem, Estonija
 3. mjesto – Karu Aksel, Estonija
F1C penjači
 1. mjesto – Jermol Darijo, Hrvatska
 2. mjesto – Videnšek Tone, Slovenija
 3. mjesto - Markušić Boris, Hrvatska
F1Q modeli sa elektro motorom
 1. mjesto – Varadine Fodor Imola, Madžarska
 2. mjesto – Gradi Franco, Italija
 3. mjesto – Banci Andrea, Italija
F1A jedrilice
 1. mjesto – Hrast Matija, Slovenija
 2. mjesto – Parna Ardo, Estonija
 3. mjesto – Csaba Nagy, Madžarska
F1A jedrilice juniori
 1. mjesto – Budimčić Ana, Bosna i Hercegovina
 2. mjesto – Lunko David, Hrvatska
 3. mjesto – Pirih Matić, Slovenija
F1B modeli na pogon gumom
 1. mjesto – Saatvall Riho-Ats, Estonija
 2. mjesto – Yurtseven Ismet, Turska
 3. mjesto – Čabaravdić Malik, Bosna i Hercegovina
F1B modeli na pogon gumom juniori
 1. mjesto – Vackermann Villem, Estonija
 2. mjesto – Čabaravdić Faruk, Bosna i Hercegovina
 3. mjesto – Karu Aksel, Estonija
F1C penjači
 1. mjesto – Jermol Darijo, Hrvatska
 2. mjesto – Grepl Željko, Hrvatska
 3. mjesto - Markušić Boris, Hrvatska
F1Q modeli sa elektro motorom
 1. mjesto – Mihaly Varadi, Madžarska
 2. mjesto – Gianni Cesare, Italija
 3. mjesto – Gradi Franco, Italija

Sportski pozdrav!

 
29.06.2021Obilježavanje 13. godišnjice od tragične pogibije r.Kenana Jusufbašića i r.Nihada Fetića
U mjestu Dolovi kod Olova, članovi porodice, članovi aerokluba i kolege iz aerokluba Zenica (Faik Čičak i Milivoje Nedić) su jučer obilježili 13. godišnjicu od stradanja u avionskoj nesreći rahmetli Kenana Jusufbašića i rahmetli Nihada Fetića. Ovom prilikom još jednom se posebno zahvaljujemo našim prijateljima iz Zenice koji su zajedno sa nama obilježili ovu godišnjicu.

El-Fatiha!

 
28.06.2021Izbor najuspješnijih sportista i sportskih radnika Grada Visoko za 2020.g.
U petak, 25.06.2021.g. u velikoj sali kulturnog centra Altindag, Visoko održan je tradicionalni IZBOR NAJUSPJEŠNIJIH SPORTISTA I SPORTSKIH RADNIKA GRADA VISOKO ZA 2020.g.. Ove godine održavanje manifestacije je kasnilo zbog okolnosti Covid-19 pandemije te je i izbor nominovanih i nagrađenih sportista i sportskih kolektiva bio manji nego ranijih godina.
Iz našeg aerokluba su poslane četiri nominacije (Elmin Kerkez za najboljeg sportistu seniora, Faruk Čabaravdić za najboljeg sportistu juniora, Adnan Salihagić za specijalnu nagradu i Alen Jazić za sportskog novinara). Na komisiji za izbor je prošla samo nominacija za najboljeg juniora – Faruk Čabaravdić je proglašen za najboljeg sportistu juniora Grada Visoko u 2020.g..
Ostali nagrađeni su (dokument sa detaljima preuzmite ovdje):

Najuspješniji sportista u invalidnom sportu: Jusić Elmedin

Životno djelo u sportu za osobe sa invaliditetom: Višća Avdija

Najuspješniji junior: Čabaravdić Faruk (Aeroklub “Izet Kurtalić“ Visoko)

Najuspješniji kadet: Fahrudin Adilović (Taekwonodo klub “Bosna“ Visoko)

Najuspješnija mlađa kadetkinja: Belma Eylem Babić (KRG “Pirueta“ Visoko)

Najuspješnija ekipa: Sportsko ribolovno društvo „Visoko“ Visoko

Najuspješnija ekipa u muškoj konkurenciji: Streljački klub “Visoko“ Visoko

Najuspješniji trener: Kajević Edin (Taekwonodo klub „Bosna“ Visoko)

Sportski novinar: Mirković Slaven (RTV Visoko)

Nagrada za životno djelo:
   Ilić Vladimir (Planinarsko društvo “Visočica“ Visoko)
   Sirćo Edhem (Posthumno) – RK “Bosna“ Visoko

Najuspješnija seniorka: Muzaferija Elvedina

Najuspješniji senior: Sirćo Enes (RK „Bosna“ Visoko)

Najuspješniji sportista grada Visoko za 2020 godinu je: Muzaferija Elvedina

Čestitamo svim nagrađenim!

 
21.06.2021Svjetski kup počinje
Drage kolege aeromodelari obavještavamo vas da je zvanično donesena odluka na posljednjoj CIAM komisiji FAI-a da Svjetski kup 2021 starta od 01. jula!
Znači da i naš 39. Memorijal Izet Kurtalić (Raspis) koji i ove godine ponovno organizujemo u Mostaru zajedno sa prijateljima iz AK Mostar i njihovim Mostar kupom, 18-19. septembra ulaze u Svjetski kup 2021!

 
14.06.2021Održana Izborna Skupština aerokluba Izet Kurtalić Visoko
U subotu 12.06.2021.g. sa početkom u 16h uspješno je održana Izborna Skupština aerokluba Izet Kurtalić Visoko na sportskom letilištu LQVI „Kenan Jusufbašić – Visoko“. Učešće su uzeli delegati predstavnici aeromodelarske i letačke sekcije te sudačke podsekcije, kao i prisutni gosti prijatelji kluba i predstavnici medija. Sve odluke po dnevnom redu su donijete većinom glasova. Usvojeni su izvještaji o radu obje sekcije kao i finansijski izvještaj za proteklu godinu te planovi o radu i finansijski plan za 2021.g.. Također, pošto je ovo bila Izborna Skupština izabrani su i sljedeći nosioci funkcija na novi mandatni period od četiri godine:

Predsjednik AK Izet Kurtalić – Mirsad Kapetanović
Podpredsjednik za aeromodelarstvo – Malik Čabaravdić
Podpredsjednik za sportsko letenje – Armin Nesiren
Upravnik letilišta – Edin Šahinović i
Sekretar aerokluba – Sabrija Limo

Izabranim članovima čestitamo i želimo uspješan rad kao i nove pozitivne rezultate u bliskoj budućnosti, a s obzirom i na dosadašnje ostvarene ciljeve i dugogodišnji plodonosan kontinuitet rada ne sumnjamo da će tako i biti.

 
07.06.2021Sjajan nastup visočkih aeromodelara u Zrenjaninu
Visočki aeromodelari su proteklog vikenda nastupili na dva međunarodna takmičenja – Open International Cup - 38. SREM KUP i 1. MORAVA KUP 2021, održanih na terenu Aradac kod Zrenjanina. Učešće su uzeli takmičari iz regije (Hrvatska, Srbija, Sjeverna Makedonija, Bugarska i Bosna i Hercegovina), a vremenski uslovi su poslužili takmičarima za postizanje veoma dobrih rezultata. Predstavnici našeg aerokluba u klasi F1A jedrilice, Edin Šahinović i Elmin Kerkez su postigli sjajne rezultate (detaljni rezultati; 38. SREM KUP i 1. MORAVA KUP 2021):

4. mjesto - Edin Šahinović, Srem kup i Morava kup
5. i 7. mjesto – Elmin Kerkez, Srem kup i Morava kup

Od preostalih takmičenja u regiji predstoje tri međunarodna otvorena takmičenja u Hrvatskoj krajem jula - Mura kup, Cro cup i Memorijal Darko Krajina, u mjesecu septembru – Memorijal Izet Kurtalić i Mostar kup u Mostaru i u mjesecu oktobru – Krka kup, Novo Mesto, Slovenija.
Čestitamo!

 
24.05.2021Nastup visočkih aeromodelara u Mostaru na Proljetnom kupu 2021
U subotu, 22.05.2021.g. na terenu Mostarsko Blato kod Mostara uspješno je održano prvo ovogodišnje aeromodelarsko takmičenje PROLJETNI KUP 2021 u organizaciji AK Mostar. Učešće su uzeli takmičari iz BiH, Hrvatske i Srbije. Od aeroklubova iz BiH nastupe su imali AK Zenica, AK Galeb Banja Luka, AK ULL Banja Luka-Laktaši, AK Mostar i AK Izet Kurtalić Visoko. Također, bili su prisutni i predstavnici AK Sarajevo. Takmičari iz našeg aerokluba su ostvarili zapažene rezultate (kompletne rezultate možete preuzeti ovdje), a najbolji su bili:

F1A kategorija – jedrilice
3. mjesto – Edin Šahinović

F1B kategorija – modeli na pogon gumom
1. mjesto juniori – Faruk Čabaravdić
3. mjesto seniori – Malik Čabaravdić

Vremenski uslovi su poslužili uz sunčano vrijeme sa povremenim vjetrom.

Ovo je ujedno i najava aeromodelarske sezone, a takmičenja koja slijede su SREM CUP Zrenjanin, MURA CUP i CRO Cup Korenica i u mjesecu septembru tradicionalni Memorijal Izet Kurtalić i Mostar kup ponovno na Mostarskom Blatu u Mostaru.

 
04.04.2021Izabran novi Predsjednik Alen Halak i Generalni sekretar VS FBiH Sabrija Limo
U subotu 03.04.2021. godine je u hotelu Holliwood na Ilidži u Sarajevu, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, održana izborna Skupštine i sjednica Upravnog odbora Vazduhoplovnog/Zrakoplovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine. Skupštini su prisustvovali delegati iz 13 od ukupno 17 aeroklubova članova Saveza. Delegat AK „Izet Kurtalić“ Visoko, bio je Sabrija Limo.

Skupština je jednoglasno izabrala novo rukovodstvo Saveza na madatni period od četiri godine. Novi predsjednik V/ZS FBiH je Alen Halak (AK „Krila Sarajeva“), a generalni sekretar je Sabrija Limo (AK „Izet Kurtalić“ Visoko). Za predsjednika Skupštine je izabran Siniša Holik (AK „Ilidža“). Upravni odbor je izabran u sastavu:
 1. Alen Halak - Predsjednik,
 2. Sabrija Limo - Generalni sekretar,
 3. Jurica Kolobarić - član,
 4. Mirvad Zenuni - član,
 5. Irfan Habibović - član,
 6. Šerif Bajrić - član,
 7. Ferid Zilić - član.
Novoizabrani predsjednik Alen Halak se u ime novoizabranog UO zahvalio delegatima na ukazanom povjerenju, te je iskoristio priliku da se zahvali dosadašnjem predsjedniku UO prof.dr. Mirsadu Kapetanoviću, na ogromnom doprinosu u radu Saveza i nemjerljivom doprinosu vazduhoplovnom sportu u cjelini.

Nakon sjednice Skupštine, održana je sjednica Upravnog odbora, na kojoj su izabrani predstavnici Vazduhoplovnog/Zrakoplovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, u organe Vazduhoplovnog saveza Bosne i Hercegovine. Iz našeg kluba u organe Vazduhoplovnog saveza Bosne i Hercegovine su izabrani: Prof.dr. Mirsad Kapetanović, kandidat za potpredsjednika VS BiH i Mr. Malik Čabaravdić kandidat za predsjednika nadzornog odbora VS BiH.

Više informacija nalazi se na web stranici www.vzsbih.ba.

 
01.04.2021Preminuo Murat Šarkinović, dragi prijatelj i kolega iz aerokluba Zenica
Drage kolege aeromodelari, dragi prijatelji,
S velikom tugom vas obavještavamo da je u utorak 30.03.2021. godine od posljedica korone, u 68-oj godini života, preminuo Murat Šarkinović, naš dragi prijatelj, aeromodelar, član AK Zenica.

Murat Šarkinović je rođen 1953. godine u Vojvodini odakle sa dvije godine preseljava u Skoplje. Tamo završava osnovnu i srednju školu te elektrotehnički fakultet. Od trećeg razreda osnovne škole uključuje se u rad aviomodelarske sekcije što ubrzo postaje njegova opsesija i ostaje cilj, smisao njegovog života do samog kraja. Po završetku elektrotehničkog fakulteta dolazi u Zenicu i tu se zapošljava u Željezari. Često je govorio da ga je u početku, prije osnivanja porodice, samo postojanje aerokluba u Zenici motivisalo da ostane njen doživotni građanin. Odlasci na takmičenja, njegovo Mostarsko blato, Medeno Polje, Livanjsko polje i visočki aerodrom čini li su u njemu istinsku sreću i zadovoljstvo. U svojoj klasi F1B "gumenjaci", kojoj je ostao vjeran do kraja, ostvario je zapažene rezultate. Uvijek beskompromisan u takmičenju, ali pošten i predan. Iza njega ostaju njegovi uspjesi na takmičenjima, mnoštvo osvojenih medalja, višestruki vicešampion Bosne i Hercegovine, te selektor juniorske reprezentacije BIH koju je zajedno sa Faikom Čičkom vodio na svjetsko prvenstvo u Češkoj Republici. Pedantnost, topla riječ, iskreno prijateljstvo, očinski odnos prema svoj djeci kako u klubu tako i izvan njega, te nesebično prenošenje znanja i iskustva su stvari koje su ga krasile ...

Ukop i posljednji ispraćaj dragog nam prijatelja obavljen je u srijedu, 31.03. 2021. godine na Gradskom groblju „CRKVICE“ u krugu porodice. Članovi našeg kluba ispratili su Murata nadlijedanjem sahrane avionom i izbacivanjem 50 karanfila.

Aeroklub "Izet Kurtalić" Visoko.

 
26.03.2021Izbor sportiste ZDK za 2020. godinu
U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, 24. marta 2021. je održan tradicionalni izbor za najbolje u sportu u 2020.g.. Zbog opštepoznatih Covid-19 pandemijskih uslova strogo je bio ograničen ulaz i prisustvovanje samo na one izabrane sportiste i sportske klubove po kategorijama. U skladu prijedloga koji je proslijeđen iz Sportskog saveza općine Visoko ove godine ispred našeg aerokluba nagradu za kategoriju za najbolje juniore, dobio je Faruk Čabaravdić na osnovu ostvarenih rezultata u 2020.g.. Čestitamo!

FARUK ČABARAVDIĆ – Aeroklub “Izet Kurtalić” Visoko (nagrada za najbolje juniore)

Rođen je 9. jula 2006. godine u Sarajevu. Učenik je 9. razreda OŠ “Safvet-beg Bašagić” u Visokom. Aeromodelarstvom se bavi posljednjih pet godina u disciplinama F1D sobni modeli i A1 jedrilice, a posljednjih godinu dana i u F1B kategoriji – modeli na pogon gumom. U prošloj godini je ostvario niz značajnih rezultata. Osvojio je 3. mjesto na međunarodnom FAI takmičenju Mostar Cup u klasi F1B u seniorskoj konkurenciji, a ujedno je bio i najuspješniji junior u ovoj klasi. Također je bio treći na međunarodnom FAI takmičenju Memorijal “Izet Kurtalić” u klasi F1B u seniorskoj konkurenciji, te ujedno i najuspješniji junior u ovoj klasi. Isti rezultat u obje konkurencije ostvario je i na prvenstvu Federacije BiH u klasi F1B. Na državnom prvenstvu BiH u Zenici osvojio je 2. mjesto u klasi F1D u juniorskoj konkurenciji. Na prvenstvu BiH u Mostaru osvojio je 2. mjesto u klasi A1 za juniore.

Više informacija o ostalim nagrađenim možete pogledati na web stranici www.visoko.co.ba.

 
13.03.2021Potpisan Sporazum o poslovnoj tehničkoj saradnji između Škole Letenja Aerokluba „Izet Kurtalić“ i Fakulteta za Saobraćaj i komunikacije
Škola letenja Aerokluba „Izet Kurtalić“ potpisala je Sporazum o poslovnoj tehničkoj saradnji sa Fakultetom za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu (FSK). FSK je visokoškolska ustanova koja realizuje studijske programe iz oblasti saobraćaja (Cestovni saobraćaj, Željeznički saobraćaj i Zrakoplovni saobraćaj) i komunikacija (Komunikacijske tehnologije, Kompjuterske i informacijske tehnologije, Poštanske tehnologije).
Kao državni fakultet ima dugu tradiciju obrazovanja, iz kojeg su izlazili i izlaze najperspektivniji kadrovi i inženjeri iz oblasti saobraćaja i komunikacija, uključujući i generacije aero-tehničkog osoblja, pilota i kontrolora letenja.
Škola letenja Aerokluba „Izet Kurtalić“ je odobrena organizacija za obuku koja je odobrena u skladu sa standardima zahtjevanim od Evropske Organizacije za sigurnost zrakoplovstva (EASA). Saradnja potpisnica Sporazuma predstavlja približavanje prakse i teorije iz oblasti zrakoplovnog saobraćaja, sa posebnim osvrtom na letačke operacije, sisteme zrakoplova, vazduhoplovne propise, aero-tehničke poslove kao i sve prateće procese koji se vežu uz zrakoplovnu djelatnost. Studenti će imati priliku direktno sudjelovati u organizacijsko operativno djelovanju škole i njene aktivnosti te usavršavati vlastita znanja i vještine.
Sporazum predstavlja i veliki značaj u prilagođavanju standardima i normativima u oblasti visokog obrazovanja i naučnoistraživačke djelatnosti Univerziteta u Sarajevu, gdje će se studenti moći baviti i naučnim radom iz oblasti zrakoplovstva. Osim edukacije sporazumne strane će zajednički nastupati i sarađivati na izradama studija, elaborata te lokalnih i međunarodnih projekata. Ova saradnja predstavlja iskorak za kvalitet, inovativnost, fleksibilnost i usklađenost sa potrebama i zahtjevima održivog razvoja saobraćajno-komunikacijskih sistema u Bosni i Hercegovini.
Više informacija nalazi se na web stranici www.fsk.unsa.ba.

 
07.02.2021Upriličena posjeta delegacije AK Izet Kurtalić novom gradonačelniku grada Visoko Mirzi Ganiću
Delegacija Aerokluba „Izet Kurtalić“ je u utorak 2.2.2021. godine bila u zvaničnoj posjeti novoizabranom gradonačelniku grada Visoko Mirzi Ganiću. Gradonačelnik je upoznat sa svim tekućim, kao i predstojećim planiranim aktivnostima u našem aeroklubu.
Sa njegove strane je iskazana maksimalna spremnost da podrži i pomogne realizaciju planiranih aktivnosti u svrhu daljnjeg unapređenja rada i doprinosa našeg aerokluba lokalnoj, kao i široj zajednici. Pogotovo sa aspekta činjenice da naš aeroklub spada u najtrofejnije sportske organizacije Visokog sa tradicijom postojanja od 1953. godine.

Poseban akcenat je stavljen na podršku veoma zapaženim aktivnostima i rezultatima Letačke sekcije i novoosnovane Škole letenja AK Izet Kurtalić Visoko. U tom smislu je podcrtana važnost i našeg sportskog letilišta LQVI „Kenan Jusubašić – Visoko“, jedinog takvog na širem području centralne BiH, sa lokalnim, kantonalnim i regionalnim značajem, kao budućeg vazduhoplovnog centra sportske avijacije.

Istaknut je i značaj projekta Mala škola avijacije koji već dugi niz godina uspješno provodi Aeromodelarska sekcija, sa ciljem obučavnja novih, mladih kadrova – budućih sportskih pilota.

Iskreno se zahvaljujemo novoizabranom gradonačelniku Mirzi Ganiću na upriličenom susretu.

Aeroklub „Izet Kurtalić“ Visoko

 
04.02.2021Naš klub bogatiji za pilota sa ovlaštenjima za komercijalno letenje
Klub kao kolektiv vrijedi onoliko koliko vrijede njegovi članovi, a naš aeroklub je mnogo dobio učlanjenjem pilota Buko Malika, koji je završio obuku u renomiranoj Akademiji za obuku komercijalnih pilota u Vršcu. Malik je po završetku obuke stekao licencu komercijalnog pilota (CPL), Instrument rating (IR), letenje u višečlanskoj posadi (MCC), letenje na dvomotornim avionima. Sretni smo što imamo ovakvog pilota u našim redovima i uvjereni smo da će njegovo znanje i iskustvo koristiti našim članovima, našem aeroklubu, Školi letenja Aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko, te lokalnoj kao i široj zajednici.
Malik čestitamo i sretno!

 
01.01.2021Kalendar takmičenja za 2021. godinu
Uz novogodišnje čestitke i želje za uspješnu novu 2021. godinu, prosljeđujemo informaciju da je FAI kalendar takmičenja (F1 disciplina) za 2021. godinu dostupan na stranici FAI Events Calendar.
 

Arhiva vijesti za 2020. godinu ...