Vijesti za 2023. godinu ...
 
11.12.2022Državno prvenstvo modelara u Zenici
U sportskoj dvorani na Bilmišću danas je organizovano Državno prvenstvo koje je organizirao Aero klub Zenica. Takmičenju su prisustvovali modelari iz AK Sarajevo, AK Krila Sarajeva, AK “Izet Kurtalić” Visoko i AK Zenica kao domaćina takmičenja.
Ostvareni su slijedeći rezultati:

Pojedinačno
 1. mjesto Vjenčeslav Kukić Ak Sarajevo,
 2. mjesto Milivoje Nedić AK Zenica,
 3. mjesto Omer Kulić AK Sarajevo.
Ekipno
 1. mjesto AK Sarajevo u sastavu Vjenčeslav Kukić, Omer Kulić, Saša Keserović,
 2. mjesto AK Krila Sarajeva u sastavu Alen Halak, Azra Halak, Dalila Halak,
 3. mjesto Ak Zenica u sastavu Milivoje Nedić, Ferid Zilić, Faik Čičak.
Juniori
 1. mjesto Hamza Zilić,
 2. mjesto Ahmed Zilić.
Više detalja u vijestima web portala www.zenit.ba.
 
11.11.202231. HEREND CUP, Tapolca, Madžarska
U nedjelju 6. novembra 2022.g. održan je 31. po redu HEREND CUP takmičenje aeromodelara u disciplinama F1ABCHQ u gradu Tapolca u Madžarskoj, a koje se boduje za Svjetski kup FAI – međunarodne zrakoplovne federacije. Iako je zbog veoma loše vremenske prognoze takmičenje već dva puta bilo otkazano (mjesec april i oktobar) organizator je ovaj put odlučio da ga definitivno i organizuje. Vremenske prilike u ovom terminu su se prilično stabilizovale i takmičari koji su ipak odlučili da dođu i uzmu učešće su imali priliku da naprave solidan rezultat. Nastupili su takmičari iz Njemačke, Norveške, Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Ukrajine i Bosne i Hercegovine.
Takmičari iz našeg aerokluba koji su nastupili su bili Faruk Čabaravdić u juniorskoj kategoriji F1B disciplina – modeli na pogon gumom, koji je uspio da osvoji prvo mjesto u juniorima i Malik Čabaravdić u seniorskoj kategoriji, također disciplina F1B gumenjaci. Faruku je ovo bila posljednja nada da pokuša osvojiti jedno od tri prvoplasirana mjesta u Svjetskom kupu za juniore za 2022. i nažalost nije uspio u tome zbog boljeg plasmana i za nijansu većeg osvojenog broja ukupnih bodova takmičara iz Njemačke, Srbije i Estonije. Sa Farukovim 4. mjestom osvojenim ove godine, kao i 2. mjestom u prošlogodišnjem plasmanu trebamo biti izuzetno zadovoljni i ostaje nada da se u narednoj godini pokuša ponovno napraviti vrhunski rezultat za sami vrh poretka Svjetskog kupa u juniorima (rezultati).
Čestitamo!

 
18.10.2022Aeromodelari - uspješan nastup na KRKA Kupu 2022
KRKA CUP 2022 - tradicionalno takmičenje vazduhoplovnih modelara u organizaciji aerokluba Krka Novo Mesto, a koje se boduje za Svjetski kup FAI-a međunarodne vazduhoplovne federacije i ove godine je održan 15. i 16. oktobra na terenu Šentjernej kod Novog Mesta u Sloveniji u klasama F1ABC. Konkurencija je i ove godine bila izuzetno jaka iz 14 zemalja regije i centralne Evrope uz participaciju više od 60 takmičara.
Učešće su uzeli i takmičari iz Bosne i Hercegovine iz aeroklubova Izet Kurtalić Visoko i Krila Sarajeva iz Sarajeva. Iz našeg visočkog aerokluba u klasi F1B modeli na pogon gumom – gumenjaci Faruk Čabaravdić je u juniorskoj kategoriji osvojio prvo mjesto i maksimalni broj bodova što ga trenutno dovodi i na prvo mjesto u poretku FAI (www.fai.org) Svjetskog kupa za juniore u ovoj klasi. U prošloj 2021. godini je već napravio izvrstan rezultat završivši na drugom mjestu u konačnom poretku Svjetskog kupa.
U seniorskoj kategoriji Malik Čabaravdić je osvojio solidno peto mjesto, a iz aerokluba Krila Sarajeva su nastupili Alen Halak i Azem Diver.
Do kraja godine i konačnog rangiranja u poretku Svjetskog kupa nije ostalo još puno takmičenja tako da se nadamo da će ovakav poredak ostati do samog kraja.

 
10.10.2022Federalno prvenstvo i Kup Grada Zenice 2022
U subotu 08.10.2022. godine na terenima Mostarskog blata kod Mostara u organizaciji AK "Zenica" i Vazduhoplovnog/Zrakoplovnog saveza Bosne i Hercegovine su održana dva takmičenja, Federalno prvenstvo i Kup Grada Zenice 2022. Takmičenja aeromodelara u slobodnoletećim modelima u kategorijama F1A, F1B i F1H na kojem je učestvovao 22 takmičar iz Visokog, Sarajeva, Mostara i Zenice.
Na takmičenju su učešće uzeli i članovi aerokluba Izet Kurtalić Visoko, Elmin Kerkez u kategoriji F1A jedrilice pri tom osvojivši 1. mjesto sa maksimalnim brojem bodova ispred drugoplasiranog Hamze Zilića i trećeplasiranog Ferida Zilića članova aerokluba Zenica. U kategoriji F1B modeli na pogon gumom Malik Čabaravdić je osvojio 1. mjesto ispred drugoplasiranog Predraga Šarkinovića iz Sarajeva i trećeplasiranog Milivoja Nedića iz Zenice.
U juniorskoj konkurenciji kategorije F1H prvo mjesto je osvojio Emir Kovačević, drugo mjesto Amir Plaćo oba iz Zenice dok je treće mjesto zauzeo najmlađi takmičar Sanjin Šarkinović iz Sarajeva. U kategoriji jedrilica F1A juniori prvo mjesto je osvojio Hamza Zilić drugi je bio Ahmed Zilić, a trećeplasirani Bilal Čosić, svi iz aerokluba Zenica. Odličan teren Mostarskog blata kraj Mostara i lijepo sunčano vrijeme uz veoma dobru organizaciju su doprinijeli da takmičenja proteknu u najboljim uslovima za same učesnike.

 
19.09.2022Skupština i seminar Vazduhoplovnog/Zrakoplovnog saveza Federacije BiH
U Neumu (Grand Hotel Neum), je u periodu od 16. do 18.09.2022. godine održana redovna godišnja Skupština Vazduhoplovnog/Zrakoplovnog saveza Federacije BiH i stručni seminar.
Na Skupštini su jednoglasno usvojeni izvještaji o radu i finansijski izvještaji, te planovi rada i finansijski plan. Prisutni su detaljno upoznati i sa radom Vazduhoplovnog saveza Bosne i Hercegovine.
Održan je i stručni seminar, na kojem je posebna pažnja stavljena na korištenje vazdušnog prostora od strane aeroklubova, te su iznešena iskustva i problemi u radu vezani za navedenu tematiku.
Svim aktivnostima su prisustvovali predstavnici sljedećih klubova:
 1. Aeroklub „Sarajevo“
 2. Aeroklub „Krila Sarajeva“
 3. Extreme sport club Sarajevo
 4. Aeroklub „Ilidža“
 5. Aeroklub „Livno“
 6. Paraglajding klub „Drvar“
 7. Aeroklub „Zenica“
 8. Aeroklub „Izet Kurtalić“ Visoko
 9. Paraglajding klub Zenica
 10. Klub padobranskog jedrenja „Zmaj“ Tuzla
 11. Aeroklub „Bihać“
 12. Aeroklub „Jastreb“ Velika Kladuša
 13. Aeroklub „Kumulus“ Cazin
 14. Aero centar „Panorama“ Bihać
(Više detalja na web stranici V/ZSBiH)

 
11.09.202240. Memorijal “Izet Kurtalić” i 58. Mostar kup
Aeroklub “Izet Kurtalić” uspješno nastavlja takmičarsku sezonu, a i ove godine nije propustio organizovati svoj tradicionalni Memorijal “Izet Kurtalić” koji se boduje u okviru Svjetskog kupa slobodnoletećih modela.
Na teren Mostarskog blata su stigla 27 modelara iz sedam zemalja kako bi se takmičili u klasi jedrilica. 11 takmičara iz četiri zemlje je nastupilo u klasi gumanjaka, te dvoje takmičara iz Hrvatske u klasi penjača.

Rezultati 40. Memorijala “Izet Kurtalić” (detaljno):

SENIORIJUNIORI
Klasa F1A – jedrilice:
1.Rudolf Holzleitner (AUT)Tim Habjanič (SLO)
2.Grozdan Meglaj (CRO)Luka Najdoski (MKD)
3.Miroslav Mandichev (BUL)Maj Habjanič (SLO)
4.Andrija Pešić (SRB)Ahmed Zilić (BiH)
5.Tim Habjanič (SLO)Ana Budimčić (BiH)
6.Elmin Kerkez (BiH)Anastasija Pozharska (MKD)
Klasa F1B – gumenjaci
1.Bojan Gostojić (SRB)Vidak Veselinović (SRB)
2.Svetozar Gostojić (SRB)Faruk Čabaravdić (BiH)
3.Malik Čabaravdić (BiH)
4.Ismet Yurtseven (TUR)
5.Vidak Veselinović (SRB)
6.Mirsad Kapetanović (BiH)
Klasa F1C – penjači
1.Boris Markušić (CRO)
2.Željko Grepl (CRO)

Po ko zna koji put su Visočani pokazali odlične organizacione sposobnosti, od pripreme pa do osiguranja sudijske ekipe. Drugi dan je uspješno održan, također tradicionalni, susret modelara pod nazivom 58. Mostar cup. Na njemu je nastupilo 23 takmičara u klasi jedrilica, 12 u klasi gumenjaka i dva penjača.

Rezultati 58. Mostar cupa (detaljno):
SENIORIJUNIORI
Klasa F1A – jedrilice:
1.Tim Habjanič (SLO)Tim Habjanič (SLO)
2.Andrija Pešić (SRB)Anastasija Pozharska (MKD)
3.Anastasija Pozharska (MKD)Maj Habjanič (SLO)
4.Slavko Savić (SRB)
5.Ferid Zilić (BiH)
Klasa F1B – gumenjaci
1.Malik Čabaravdić (BiH)Vidak Veselinović (SRB)
2.Bojan Gostojić (SRB)Faruk Čabaravdić (BiH)
3.Ismet Yurtseven (TUR)Mak Voljevica (BiH)
4.Predrag Šarkinović (BiH)
Klasa F1C – penjači
1.Boris Markušić (CRO)
2.Željko Grepl (CRO)

(Povezane vijesti: www.magazinplus.eu, www.vimedia.info i www.visoko.ba)

 
12.08.2022Napustio nas još jedan velikan jugoslovenskog aeromodelarstva - Mirko Bjelajac - Miki
Drage kolege aeromodelari, sportisti, dragi prijatelji,
S velikom tugom vas obavještavamo da nas je u nedelju 07.08.2022. godine napustio još jedan velikan jugoslovenskog aeromodelara. U 87-oj godini života, preminuo je

Mirko Bjelajac - Miki

naš dragi prijatelj i kolega, član MK „Galeb“ iz Banja Luke i nekadašnji član slavnog banjalučkog aerokluba „Rudi Čajevec“. Vrhunske sportske rezultate postigao je u aeromodelarstvu, ali je bio i nadaleko poznati maketar, najbolji skakač sa mosta u Banjaluci i vrsni precizni mehaničar koji je uspješno popravljao sve vrste klasičnih fotoaparata i kamera. Prepune kutije priznanja, diploma i pehara, koje čuva njegov sin Robert Bjelajac – Robi, svjedoče o kakvom velikom sportisti je riječ. Najznačajniji rezultati koje je Miki postigao u aeromodelrstvu su:
 1. Prvak Evrope 1960. (Lesce-Bled), klasa F1-C, pojedinačno
 2. Treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 1973. (Viner Nojštat, Austrija), klasa F1-C, ekipno
 3. Prvak BiH bio je 27 puta, a prvak Jugoslavije 12 puta
 4. Nosilac priznanja „Zlatni orao“ VSJ 1963.
 5. Selektor Reprezentacije Jugoslavije na SP u Francuskoj 1987.godine, kada je Kenan Jusufbašić osvojio treće mjesto pojedinačno u klasi F1-B.
Posljednji ispraćaj i ukop dragog nam prijatelja i kolege obavljen je u utorak, 09. avgusta 2022. godine na groblju Sv. Marko u Banjaluci.
Neka je pokoj duši dragom Mikiju, a porodici Bjelajac izražavamo naše iskreno saučešće.

Članovi AK "Izet Kurtalić" VISOKO

 
02.08.2022Visočko ljeto 2022 - Noć avijacije
Posljednji sportski događaj u sklopu manifestacije “Visočko ljeto 2022” upriličili su članovi aerokluba “Izet Kurtalić” koji su 26.07.2022. godine na platou ispred Kulturnog centra Altindag održali prigodan program pod nazivom “Noć avijacije” (video prilog u vijestima Radio-televizije Visoko).
Pored ovog programa praktičnog predstavljanja letačke i modelarske sekcije aerokluba, pripremljena je i prezentacija namijenjena za elektronske medije čiji sadržaj se nalazi u galeriji ispod.

 
28.07.2022Cro Cup i Dalmatia Cup 2022
Proteklog vikenda na terenu Krbavskog polja kod Korenice, R. Hrvatska održani su CRO CUP I DALMATIA CUP 2022, dva velika međunarodna takmičenja koja se boduju za Svjetski kup FAI-a (međunarodna vazduhoplovna federacija). Veliki broj takmičara iz 16 zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Latvija, Norveška, Italija, Bugarska, Madžarska, Češka, Slovačka, Poljska, Njemačka, Turska, Švicarska i Sjedinjene američke države) imali su svoje predstavnike u 4 discipline F1A jedrilice, F1B modeli na pogon gumom, F1C modeli na pogon motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem i F1Q modeli sa elektro motorom, u juniorskoj i seniorskoj kategoriji. Iz Bosne i Hercegovine učešće su uzeli takmičari iz aerokluba Izet Kurtalić Visoko i aerokluba Bihać u klasama F1A i F1B.
Najuspješniji su bili u klasi F1B gumenjaci, Faruk Čabaravdić u juniorskoj konkurenciji zauzevši 1. mjesto na oba takmičenja dok je Malik Čabaravdić zauzeo 7. mjesto u seniorskoj konkurenciji prvog dana takmičenja poslije izborenog Fly Off-a te 10. mjesto na drugom danu takmičenja. U klasi F1A jedrilice Elmin Kerkez je zauzeo 18. mjesto prvi dan takmičenja i odlično 8. mjesto na drugom danu takmičenja poslije izborenog Fly Off-a. Muhamed Šahinović je zauzeo 30. i 18. mjesto prvog i drugog dana takmičenja, sve postignuto u izuzetno jakoj konkurenciji.
Modelarska sezona takmičenja se nastavlja i u narednim mjesecima slijede dva međunarodna takmičenja Svjetskog kupa u domaćoj organizaciji (AK Mostar i AK Izet Kurtalić Visoko) početkom mjeseca septembra u Mostaru, 58. Mostar kup i 40. jubilarni Memorijal Izet Kurtalić.

 
24.07.2022Preminuo Mustafa Karavdić - Stafa dragi prijatelj i dugogodišnji član našeg aerokluba
S neizmjernom boli i tugom vas obavještavamo da je dana 20. jula 2022. godine, u 66-oj godini života, preselio na Ahiret

Mustafa Karavdić – Stafa

dugogodišnji član aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko, licencirani FAI sudija koji je sudio na Svjetskim i Evropskim prvenstvima, kao i brojnim World Cup takmičenjima u klasi slobodnoletećih modela koja je organizirao naš klub u Livnu, Bosanskom Petrovcu i Mostaru. Kao član tehničke ekipe Reprezentacie Bosne i Hercegovine učestvovao je na Svjetskom prvenstvu u Češkoj 1997. godine.
Volio je slikarstvo. Stafa je bio jedan od rijetkih zaljubljenika u intarzije, umjetničke radove koji nastaju umetanjem raznobojnih komadića furnira u istoj ravni sa podlogom. U priloženim fotografijama je, uz još nekoliko njegovih radova, i okrugla intarzija Visočice, koju je uradio odmah poslije rata, prije nego što će dobiti ime Piramida Sunca.
Ove godine, 4. septembra, u Mostaru će se održati jubilarni 40. Memorijal „Izet Kurtalić“, međunarodno FAI takmičenje aeromodelara, koje se boduje za Svjetski kup. Ovim povodom Stafa je osmislio i dizajnirao logo koji je apliciran na raspis, bilten, diplome i majice, kao priznanje našem dragom kolegi za veliki doprinos razvoju aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko.
Dženaza i ukop dragog nam prijatelja je obavljena u petak, 22. jula 2022. godine na Gradskom groblju u Visokom.

Aeroklub "Izet Kurtalić" Visoko

 
22.07.2022Održana Skupština Aerokluba “Izet Kurtalić” Visoko
U svom vlastitom hangaru na Sportskom letilištu “Kenan Jusufbašić” je Aero klub “Izet Kurtalić” održao svoju redovnu Godišnju skupštinu kluba za 2021.godinu. Rezimirani su izvještaji o radu i finansijski izvještaji koji su naznačili buđenje aktivnosti nakon nekoliko godina stagnacije iz više razloga, prevashodno korona-krize, nedostatka sredstava, pa i „zamora materijala“ u takmičarskom dijelu modelarske sekcije.
Do naredne sjednice Skupštine kluba se očekuje reaktiviranje Male škole avijacije u osnovnim školama, promocija Monografije na jubilej 70. godišnjice od formiranja i pojačan rad na polju prezentacije klupskih aktivnosti i mogućnosti (vijest na portalu www.magazinplus.eu).

 
30.06.202239. Srem kup i 2. Morava kup - takmičenja Svjetskog kupa
Proteklog vikenda na terenu Aradac kod Zrenjanina, R. Srbija održan je tradicionalni 39. po redu SREM KUP i 2. MORAVA KUP, dva velika međunarodna takmičenja koja se boduju za Svjetski kup FAI-a (međunarodna vazduhoplovna federacija). Veliki broj takmičara iz 13 zemalja (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Madžarska, Češka, Slovačka, Poljska, Njemačka, Ukrajina i Sjedinjene američke države) imali su svoje predstavnike u 4 discipline F1A jedrilice, F1B modeli na pogon gumom, F1C modeli na pogon motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem i F1Q modeli sa elektro motorom, u juniorskoj i seniorskoj kategoriji.
Iz Bosne i Hercegovine učešće su uzeli takmičari iz aeroklubova ULL Banja Luka – Laktaši, Zenica i Izet Kurtalić Visoko u klasama F1A i F1B.
Najuspješniji su bili Visočani u klasi F1B gumenjaci, Faruk Čabaravdić u juniorskoj kategoriji zauzevši 2. mjesto na Srem kupu i 1. mjesto na Morava kupu dok je Malik Čabaravdić zauzeo 3. mjesto u seniorskoj konkurenciji na Srem kupu poslije izborenog Fly Off-a i 7. mjesto na Morava kupu.
Samo sedmicu prije održano je međunarodno takmičenje BAČKA KUP u Somboru gdje jeučešće uzeo i naš takmičar Elmin Kerkez u klasi F1A jedrilice i zauzeo odlično 4. mjesto poslije izborenog Fly Off-a u izuzetno jakoj konkurenciji zemalja učesnica iz regiona (rezultati).
Čestitamo!

Modelarska sezona takmičenja se nastavlja i u narednom sedmom mjesecu slijede nova dva takmičenja Svjetskog kupa na terenu Krbavskog polja u Korenici, R. Hrvatska, kao i nastup i organizacija dva domaća međunarodna takmičenja Svjetskog kupa početkom mjeseca septembra u Mostaru, 58. Mostar kup i 40. jubilarni Memorijal Izet Kurtalić.

 
29.06.2022Poziv na Skupštinu AK "Izet Kurtalić" Visoko
Poštovane kolege,
U skladu sa članom 21. Statuta aerokluba "Izet Kurtalić" Visoko sazivam redovnu godišnju Skupštinu aerokluba u subotu 16.07.2022. godine sa početkom u 16.00 sati.
Skupština će se održati ispred hangara na letilištu "Kenan Jusufbašić".
Skupština je otvorena za javnost.
Pozivaju se i svi ostali članovi AKIK da prisustvuju Skupštini, kao i druženju koje će biti organizirano na letilištu odmah nakon Skupštine.

Predsjednik aerokluba "Izet Kurtalić" Visoko
Mirsad Kapetanović
 
28.06.202214. godišnjica od smrti r. Kenana jusufbašića i r. Nihada Fetića
14. godišnjicu od pogibije u avionskoj nesreći u mjestu Dolovi kod Olova (26.06.2008.) članovi AK Izet Kurtalić su obilježili i ove godine sjetivši se nesretno preminulih rahmetli Kenana Jusufbašića i rahmteli Nihada Fetića. Tom prilikom su obišli mjesto pada aviona motorne jedrilice Vivat.

El-Fatiha!

 
26.05.2022Međunarodno takmičenje vazduhoplovnih modelara u kategoriji F1A, F1B i F1H
U subotu 21.05.2022. g. u organizaciji aerokluba "Mostar" iz Mostara na terenu Mostarsko blato je održano međunarodno takmičenje vazduhoplovnih modelara u kategoriji F1A, F1B i F1H na kojem su učešće uzela 24 modelara iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na takmičenju je učestvovala i ekipa aerokluba “Izet Kurtalić” Visoko te su ostvarili veoma uspješne rezultate.
U kategoriji F1A jedrilice prvo mjesto osvojio je Elmin Kerkez dok je treće mjesto zauzeo Edin Šahinović. U kategoriji F1B modeli na pogon gumom drugo mjesto zauzeo je Haris Jusufbašić. U juniorskoj F1B kategoriji najuspješniji je bio Faruk Čabaravdić dok je u F1H kategoriji malih jedrilica prvo mjesto zauzeo naš najmlađi takmičar Emin Jusufbašić (detaljne rezultate možete pogledati ovdje).
Predivno vrijeme uz odličnu organizaciju je poslužilo svim takmičarima kao odličan uvod u nastupajuću ovogodišnju takmičarsku sezonu.

Čestitamo!

 
20.04.2022Škola letenja AK IZET KURTALIĆ VISOKO, prilog TV emisije ADMINISTRACIJA
Pogledajte prilog TV emisije ADMINISTRACIJA o školi letenja AK IZET KURTALIĆ VISOKO.
 
19.04.2022Izborna Skupština i Upravni odbor VS BIH
Dana 16.04.2022. godine u Zenici su održane Izborna sjednica Skupštine Vazduhoplovnog saveza Bosne i Hercegovine, sjednica Upravnog odbora Vazduhoplovnog saveza Bosne i Hercegovine i Redovna sjednica Skupštine Vazduhoplovnog saveza Bosne i Hercegovine. Više detalja na stranici Vazduhoplovnog saveza Bosne i Hercegovine.
 
31.03.2022Članovi Aerokluba Izet Kurtalić Visoko novi državni prvaci BiH u aeromodelarstvu za 2022. godinu
U subotu, 26.03.2022. g. održano je 65. po redu državno prvenstvo Bosne i Hercegovine i 4. RS Open Cup međunarodno takmičenje u aeromodelarstvu u Novoj Topoli u odličnoj organizaciji aerokluba ULL Banja Luka-Laktaši i Vazduhoplovnog/zrakoplovnog saveza BiH. Učešće su uzeli takmičari iz aeroklubova ULL Banja Luka-Laktaši, MK Galeb Banja Luka, AK Zenica, AK Izet Kurtalić Visoko te takmičari iz Hrvatske (AK Sisak i AK Osijek), Srbije (AK Trstenik i AK Vojka Nova Pazova) i Sjedinjenih Američkih Država. Vremenski uslovi su poslužili maksimalno dobro uz lijepo sunčano vrijeme što je doprinijelo sveukupnom pozitivnom dojmu da se takmičenje održi u najboljem mogućem ambijentu.

Prvoplasirani po kategorijama:

65. Državno prvenstvo BiH

F1A jedrilice juniori
 1. mjesto – Hamza Zilić, AK Zenica
 2. mjesto – Srđan Vranješ, ULL Banja Luka-Laktaši
 3. mjesto – Ahmed zilić, AK Zenica
F1A jedrilice
 1. mjesto – Elmin Kerkez, AK Izet Kurtalić Visoko
 2. mjesto – Miloš Budimčić, ULL Banja Luka-Laktaši
 3. mjesto – Robert Bjelajac, MK Galeb Banja Luka
F1B modeli na pogon gumom
 1. mjesto – Malik Čabaravdić, AK Izet Kurtalić Visoko
 2. mjesto – Haris Jusufbašić, AK Izet Kurtalić Visoko
 3. mjesto – Faruk Čabaravdić, AK Izet Kurtalić Visoko (ujedno i najbolji junior)
Sveukupni plasman - AK Izet Kurtalić Visoko!

4. RS Open Cup

A1 jedrilice juniori
 1. mjesto – Haris Plačo, AK Zenica
 2. mjesto – Ahmed Zilić, AK Zenica
 3. mjesto – Hamza Zilić, AK Zenica
F1A jedrilice
 1. mjesto – Milan Radović, AK Trstenik, Srbija
 2. mjesto – Elmin Kerkez, AK Izet Kurtalić Visoko
 3. mjesto – Andrew Barron, AMA, Sjedinjene Američke Države
F1B modeli na pogon gumom
 1. mjesto – Malik Čabaravdić, AK Izet Kurtalić Visoko
 2. mjesto – Haris Jusufbašić, AK Izet Kurtalić Visoko
 3. mjesto – Radoje Blagojević, AK Vojka, Nova Pazova, Srbija
Sportski pozdrav!

 
28.02.2022Izbor sportiste Grada Visoko za 2021. godinu
Sinoć je u prepunom amfiteatru kulturnog centra Altindag u Visokom održan tradcionalni Izbor sportiste Grada Visoko za 2021.g. u organizaciji Sportskog saveza Grada Visoko i pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Visoko g. Mirze Ganića.
Od više nominovanih kandidata od strane našeg aerokluba u izbor najboljih su ušli Armin Nesiren sa specijalnom nagradom za doprinos u razvoju letačkih aktivnosti i Edin Šahinović kao najbolji sportista senior na osnovu modelarskih rezulatata ostvarenih u prošloj godini. U Edinovo ime je nagradu primio njegov klupski kolega Malik Čabaravdić pošto je on bio spriječen da dođe.
Čestitamo svim nagrađenim, a više informacija možete naći na linku Proglašeni najuspješniji sportisti Visokog za 2021. godinu.

 
31.01.2022Potpisan Ugovor o saradnji između ATO Škole letenja Aerokluba „Izet Kurtalić“, Visoko i Međunarodnog aerodroma Sarajevo
2022. godina je počela aktivno za AK “Izet Kurtalić“ i Školu letenja. Dana 11.01.2022. godine potpisan je Ugovor o saradnji između ATO Škole letenja Aerokluba „Izet Kurtalić“, Visoko i Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Ovaj čin je od izuzetnog značaja za Školu i naše kandidate. Škola letenja koristi MAS prilikom praktične obuke gdje kandidati bivaju suočeni sa obimnijim saobraćajem, koordinacijom sa Kontrolom letenja i aerodromskim osobljem, komunikacijom. MAS ispunjava sve regulatorne zahtjeve. Potpisom ovog Ugovora regulisani su načini korištenja aerodroma za Školu letenja, te je našim kandidatima sada dostupna obuka na međunarodnom aerodromu u kontrolisanom zračnom prostoru. Ova obuka je neophodna kako bi kandidati poboljšali vještine pilotiranja, zrakoplovne komunikacije, kao i korištenja kontrolisanog zračnog prostora.
Ovim putem se Škola letenja Aerokluba „Izet Kurtalić“, Visoko zahvaljuje menadžmentu Međunarodnog aerodroma Sarajevo na podršci i nadamo se uspješnoj saradnji.

 
01.01.2022Kalendar takmičenja za 2022. godinu
Uz novogodišnje čestitke i želje za uspješnu novu 2022. godinu, prosljeđujemo informaciju da je FAI kalendar takmičenja (F1 disciplina) za 2022. godinu dostupan na stranici FAI Events Calendar.
 

Arhiva vijesti za 2021. godinu ...