Vijesti za 2024. godinu ...
 
17.12.2023Preminuo Vjenčeslav-Braco Kukić, dragi prijatelj i kolega aeromodelar iz AK Sarajevo
U utorak, 12.12.2023.g. oko 12 sati na UKC Koševo u Sarajevu preminuo je naš dugogodišnji prijatelj i kolega aeromodelar Vjenčeslav-Braco Kukić, član aerokluba Sarajevo i član Nadzornog odbora Vazduhoplovnog/zrakoplovnog saveza Bosne i Hercegovine. Posljednje takmičenje na kojem je učestvovao bio je INTERNATIONAL SARAJEVO CUP F1-R održan u Ilijašu 29.10.2023.g. i tom prilikom je kao i mnogo puta prije toga osvojio 1. mjesto potvrdivši status najboljeg bosanskohercegovačkog aeromodelara u kategoriji sobnih modela.
O njemu Mirsad Kapetanović kaže: Braco je baš bio živa legenda. Onome što je on dostigao u sobnjacima, teško će se u dogledno vrijeme neko od bh modelara ikad približiti. Žao mi je samo što mu zdravstveno stanje nije dozvoljavalo da ode na neko veliko takmičenje. Nagovarao sam ga godinama. Siguran sam da je bio spreman za sami svjetski vrh. Neka mu je pokoj duši, laka zemlja i plavo nebo!
Sahrani našeg Brace je prisustvovao veliki broj kolega aeromodelara i sportskih pilota koji su gu poznavali godinama potvrđujuči da je bio strastveni ljubitelj zrakoplovnog sporta te istinski prijatelj, plemenita duša i veliki gospodin.
Braco počivaj u miru!

 
15.11.2023Sportisti ujedinjeni u borbi za pronalaženje sistemskog rješenja za finansiranje vrhunskog sporta
Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine u saradnji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) organizovao je Forum sportista OK BiH.
Forum sportista OK BiH je prvi događaj ove vrste koji je okupio bivše, sadašnje i buduće vrhunske sportiste u BiH, te je bio izvanredna prilika za razmjenu iskustava, informacija i ideja među sportistima i sportskim radnicima.
Posebni cilj Olimpijskog komiteta BiH je naglasiti poziciju sportista koji su središte Olimpijskog pokreta u Bosni i Hercegovini, kako bi donosioci odluka shvatili koje su realne potrebe sporta u BiH.
Više detalja na www.okbih.ba.

 
14.11.2023Održan memorijal “Murat Šarkinović” u organizaciji AK Zenica
U subotu 11.11.2023. godine u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“, Aero klub „Zenica“ je po treći put uspješno organizirao međunarodno takmičenje aero modelara u dvoranskim klizačima pod nazivom memorijal „Murat Šarkinović”.
Ovom takmičenju su prisustvovali modelari iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine odnosno iz Osijeka, Čeminca, Beograda, Zaprešića , Požege, Kutine, Zenice i prvi put i iz Visokog.
Pošto je ovo zadnje FAI takmičenje u 2023. godini u ovoj klasi modela, izvršeno je proglašenje najboljih u ovogodišnjem Open International kupu. Nakon takmičenja nastavljeno je druženje modelara sa domaćinima!
Više detalja na www.zenicainfo.ba.

 
30.10.202366. Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u aeromodelarstvu
66. po redu Državno prvenstvo aeromodelara Bosne i Hercegovine (raspis) održano je 14.10.2023.g. na terenu Mostarskog blata kod Mostara u organizaciji Vazduhoplovnog/zrakoplovnog saveza Bosne i Hercegovine i u tehničkoj organizaciji aeroklubova Zenica i Izet Kurtalić Visoko. Idealni vremenski uslovi su poslužili da sve protekne u najboljem redu, a takmičari iz našeg aerokluba su postigli veoma zapažene rezultate. Sva tri prva pojedinačna mjesta pripala su našim članovima, te ekipno prvo – u klasi F1A jedrilice i ekipno drugo mjesto – u klasi F1B modeli na pogon gumom. U generalnom plasmanu najbolji rezultat su ostvarili članovi aerokluba Zenica iz Zenice.

U pojedinačnom plasmanu najbolje plasirani su bili:

F1A jedrilice
 1. mjesto – Elmin Kerkez, AK Izet Kurtalić Visoko
 2. mjesto – Edin Šahinović, AK Izet Kurtalić Visoko
 3. mjesto – Ferid Zilić, AK Zenica
F1A jedrilice - juniori
 1. mjesto - Ahmed Zilić, AK Zenica
 2. mjesto – Anastasija Borojević, AK Zenica
 3. mjesto – Hamza Zilić, AK Zenica
F1B modeli na pogon gumom
 1. mjesto – Haris Jusufbašić, AK Izet Kurtalić Visoko
 2. mjesto – Predrag Šarkinović, AK Zenica
 3. mjesto – Milivoje Nedić, AK Zenica
F1B modeli na pogon gumom - juniori
 1. mjesto – Faruk Čabaravdić, AK Izet Kurtalić Visoko
F1H jedrilice
 1. mjesto - Emin Jusufbašić, AK Izet Kurtalić Visoko
 2. mjesto – Sanjin Šarkinović, AK Zenica
 3. mjesto – Mak Voljevica, AK Mostar


 
12.10.2023Skupština Vazduhoplovnog saveza Bosne i Hercegovine
U Doboju je dana 08.10.2023. godine održana Skupština Vazduhoplovnog saveza Bosne i Hercegovine. Nakon provedene rasprave, Skupština je jednoglasno usvojila plan rada i finansijski plan, te izvještaj o radu i finansijski izvještaj za 2022. godinu. Zbog nepostojanja sistemskog finansiranja sportskih saveza na nivou BiH, razmatrane se mogućnosti iznalaženja izvora za finansiranje osnovnih djelatnosti Saveza.
Više detalja na www.vzsbih.ba.

 
11.10.2023Skupština Federalnog saveza
U Sarajevu je dana 07.10.2023. godine održana Skupština Vazduhoplovnog/Zrakoplovnog saveza Federacije BiH. Nakon sjednice Skupštine je bio upriličen radni ručak, gdje su prisutni razgovarali o poteškoćama sa kojima se susreću u svojim klubovima, te eventualnim mogućnostima za unaprjeđenje rada Saveza.
Više detalja na www.vzsbih.ba.

 
28.09.2023Tragično preminuo Jusuf Midžić, dragi prijatelj i kolega iz aerokluba Bihać
Vijest da je juče, u zrakoplovnoj nesreći u blizini Bihaća, nastradao Jusuf Midžić nas je duboko potresla.
Midžić je bio veliki čovjek, fizičar, meteorolog, instruktor letenja. Veliki entuzijasta. Čovjek koji je pomagao, podsticao i činio sve da ljudi idu dalje i budu bolji. Mala zrakoplovna zajednica Bosne i Hercegovine je na velikom, prevelikom gubitku.
Naša Škola letenja je osnovana sa Midžićem kao Vođom obuke. Nesebično je pomogao kada je najviše trebalo. Zauvijek ćemo biti zahvalni.
Kolektiv aerokluba "Izet Kurtalić" Visoko i Škole letenja upućuje najiskrenije saučešće porodici i članovima aerokluba Bihać.
Plavo nebo Midža!

Više detalja na www.klix.ba.

 
04.09.2023U Mostaru održani 41. Memorijal „Izet Kurtalić“ i 59. Mostar kup
Mostar je proteklog vikenda bio mjesto susreta aviomodelara šire regije. Održana su dva takmičenja bodovana za Svjetski kup. Prvom je organizator bio visočki aeroklub, jer je u pitanju bio 41. Memorijal „Izet Kurtalić“.
U klasi jedrilica su nastupila 23 modelara iz sedam zemalja. Prvo mjesto je osvojio Grozdan Meglaj iz Hrvatske, ispred Miroslava Mandicheva iz Bugarske i Slovenca Boštjana Bagarija. U klasi gumenjaka je najbolji bio Ismet Yurtseven iz Turske, ispred visočkog predstavnika Malika Čabaravdića i Soniboja Sabe iz Hrvatske. U klasi F1H je najbolji bio Makedonac Mihail Pozharski. Drugi je bio Emin Jusufbašić, a treći još jedan Makedonac – Dino Najdoski. Kod penjača je Francuz Gauthier Briere osvojio prvo mjesto. Slijedila su dva Hrvata, Željko Grepl i Boris Markušić. Detaljne rezultate možete preuzeti ovdje.
Dan kasnije se takmičilo u okviru 59. Mostar kupa. Prvo mjesto tom prilikom u klasi jedrilica osvaja Austrijanac Rudolf Holzleitner, ispred Miroslava Mandicheva iz Bugarske i Visočanina Edina Šahinovića. U klasi F1B su trojica modelara podijelila prvo mjesto. Soniboj Sabo, Ismet Yurtseven i Haris Jusufbašić su letjeli Fly off na osam minuta i sva trojica su bili „puni“. Tada se spremalo nevrijeme i pao je dogovor da podijele prvo mjesto.
Ovim dvodnevnim susretom su svi bili zadovoljni. Čak i odzivom, s obzirom da se nedavno održalo Svjetsko seniorsko i Evropsko juniorsko prvenstvo. Vremenske prilike su bile idealne za održavanje takmičenja, gostoprimstvo organizatora očigledno, a gosti presretni ambijentom Mostara, ako i pripremljenim im ćevapima i delicijama sa roštilja.
Više detalja na www.magazinplus.eu.

 
23.08.2023Reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupila na Svjetskom seniorskom i Europskom juniorskom prvenstvu u aeromodelarstvu
U francuskom Moncoturu je od 12. do 20. augusta održano Svjetsko prvenstvo aeromodelara seniora i Evropsko prvenstvo za juniore u slobodnom letu. U konkurenciji od 600 modelara iz 41 zemlje, se našla i reprezentacija Bosne i Hercegovine, koju su sačinjavali članovi AK „Izet Kurtalić“ iz Visokog. Naša zastava je nakon dužeg vremena bila izložena na najvećem takmičenju, a modelari na startnoj poziciji u klasama jedrilica i gumenjaka.
U klasi F1A, najuspješniji bh. predstavnik je bio Elmin Kerkez, osvojivši 37. mjesto u konkurenciji 116 jedriličara. U klasi F1B – gumenjaci, smo imali samo jednog predstavnika, u liku Faruka Čabaravdića. Ovaj još uvijek junior je zauzeo 70. mjesto u konkurenciji 109 učesnika. U klasi F1C – penjači, BiH nije imala svoga predstavnika.
U ukupnom plasmanu se Bosna i Hercegovina morala zadovoljiti 34. mjestom, što i ne treba čuditi, jer nije imala bodova u cijeloj jednoj klasi, te je mogla računati samo na bodove jednog svog predstavnika u gumenjacima.
Više detalja na www.visoko.ba.

 
10.08.2023Visočki aeromodelari na Svjetskom i Evropskom prvenstvu za juniore
Za nekoliko dana u Francuskoj počinje Svjetsko prvenstvo slobodnoletećih modela (F1ABC), te Evropsko prvenstvo za juniore. Okosnicu selekcije ponovo sačinjavaju članovi Aerokluba „Izet Kurtalić“ iz Visokog.
Jutros su ispred klupskih prostorija za Francusku krenuli: Elmin Kerkez, Sabrija Limo i Muhamed Šahinović, koji će nastupiti u klasi F1A – jedrilice; Faruk Čabaravdić u klasi F1B – gumenjaci i biti će na startnoj stazi seniorskog takmičenja, ali se očekuju dobri rezultati u juniorskoj konkurenciji na Evropskom prvenstvu, gdje je prije dvije godine zauzeo 2. mjesto u Svjetskom kupu i peto prošle sezone, te Asmir Šahinović, kao prateći član ekipe.
Više detalja na www.visoko.ba.

 
26.06.202315. godišnjica od smrti r. Kenana Jusufbašića i r. Nihada Fetića
15. godišnjicu od pogibije u avionskoj nesreći članovi AK Izet Kurtalić su obilježili i ove godine sjetivši se nesretno preminulih rahmetli Kenana Jusufbašića i rahmetli Nihada Fetića. Tom prilikom su obišli mjesto pada aviona motorne jedrilice Vivat u mjestu Dolovi kod Olova.

 
19.06.2023Nastup članova AK “Izet Kurtalić” na dva takmičenja u okviru Svjetskog kupa
Na terenima Aradac kod Zrenjanina su održana dva takmičenja bodovana u okviru Svjetskog kupa u slobodnom letu aeromodelara – 40. Srem kup i 3. Morava kup.
Između brojnih takmičara iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Turske, Austrije, Ukrajine, Izraela, Češke, Bugarske, SAD-a, Njemačke, Poljske, Slovačke, Makedonije, Italije i Srbije su se našli i predstavnici Bosne i Hercegovine, klubovi iz Zenice, Banje Luke i Visokog.
Visočani su se predstavili sa ekipom jedriličara i nastupili u klasi F1A. Doduše, na Morava kupu je nastupio samo Elmin Kerkez, koji je ispostavit će se, tada ostvario najbolji rezultat od svih Bosanaca na oba pomenuta takmičenja. Nakon prvih pet turnusa je ostvario plasman u Fly-off, ali nije mogao više. Osvojio je 9. mjesto od ukupno 52 takmičara na liniji starta.
U okviru Srem kupa je nastupilo ukupno 65 modelara. Pored Kerkeza sa ostvarenim plasmanom na 42. mjesto, su nastup zabilježili još i Edin Šahinović sa 22. pozicijom, Sabrija Limo – 34. te Muhamed Šahinović koji je zauzeo 60. mjesto.
Gledajući nacionalne pozicije, Bosna i Hercegovina je na Morava kupu u F1A klasi osovjila 5. mjesto, a na Srem kupu 6. Uslovi za takmičenje su bili teški. Oblačno, vlažno i općeniti teško vrijeme su iziskivali dosta napora i za organizatore i za takmičare. Stoga je bilo bitno predstaviti se i osvojiti nove bodove u okviru Svjetskog kupa.

 
22.04.2023Preminuo Ale Alagić, dragi prijatelj i kolega iz aerokluba Bihać
Dana 21.04.2023. godine, u 95-oj godini života, je preminuo Ale Alagić, dragi prijatelj i kolega iz aerokluba Bihać. Dženaza namaz će se obaviti u nedjelju 23.04.2023. godine nakon ikindije namaza u džematu Bakšaiš (www.glaskrajine.ba).

Doprinos ALE ALAGIĆA razvoju bihaćkog zrakoplovstva je toliko značajan i velik da bi se danima o tome moglo razgovarati i prepričavati aktivnosti koje je Ale organizirao i u kojima je bio više ili manje uključen. Ale je jedan od zaslužnih građana Bihaća i napustio nas je danas pred svoj 95-ti rođendan. Koliko znam, imao je skladan život kojeg je većinu proveo sa svojom suprugom r. Fatmom, a oko njih dvoje uvijek je bilo ljudi i dešavanja jer su bili takvi, dobri i puni pažnje i razumijevanja prema svima. Ale je ogromnu energiju i dobar dio života uložio u Aero klub Bihać i sve ono što se vezuje uz zrakoplovstvo u Bihaću. Nakon osnivanja Aero kluba Bihać 1953. godine, Ale se već od samih početaka aktivira u klubu, prvo radeći na osnivanju modelarske sekcije u čemu ga je pomagao r. Muhamed Ljutika iz Sarajeva, a onda vremenom intenzivno uzima učešće u organizaciji aktivnosti jedriličara, padobranaca i motornog letenja, kao i svih drugih aktivnosti, posebno onih koji se vežu za infrastrukturu kluba i organizaciju događaja.
Sjećam se tokom 80-tih kako je nama modelarima u našoj staroj zgradi u Aleji između ostalog govorio: "Djeco, čuvajte Klub i prostorije kluba, budite odgovorni. Evo, ovaj pod smo mi podili pod svićom, davno je to bilo, 60-tih".
Ale je bio čovjek od inicijative, marljiv, snalažljiv i maltene do zadnjeg dana planirao šta i kako dalje u klubu i davao prijedloge i savjete mlađima. Takvu energiju i inicijativu za rad od javnog interesa danas malo ko ili gotovo niko nema. Jedan primjer, prije 8 godina je napravio dijelove za aeromodele (trupovi za A1-20 komada) , nazvao me i rekao: "Harise, napravio sam ti dijelove za trupove, hajde da pokrenemo sekciju, ja ću ti pomoći da idemo po školama, moramo oživjeti modelarstvo." Bio je u tom trenutku bliže 90-toj, to dovoljno govori o njemu i njegovoj energiji i nesebičnosti ali i ljubavi prema djeci. Koliko je mene pomagao i podržavao u radu modelarske sekcije, posebna je i duga priča. Mogu reći odnosno prisjetiti se jednog momenta, a bilo je to u zimu 1980/81. Kao u Čolinoj pjesmi bila je to zima sa puno snijega kada je Ale doveo nove članove u sekciju, a dočekali su nas stari modelari Biri i Juraj Jelić. Ta grupa budućih modelara je većinom "pokupljena" iz Aline uže i šire familije i po komšiluku. Samir, Baho, Nevad, Hasan, Crni, ja ... Pretežno iz Bakšaiša i nas nekoliko Harmančana. Ako se dobro sjećam bio sam najmlađi. Ale je uvijek bio za šalu pa onda i kada je zbog nečega i nekom teško, ulijevao je nadu i bio optimista i u teškim trenucima.
Bio je i humanista cijelog života, a to je dokazao svojim angažmanom u MDD Merhamet kao predsjednik ovog udruženja početkom rata ali i kroz svakodnevni život i kontakte sa ljudima. Dug je spisak nagrada i priznanja koje je Ale dobio za svoje zasluge u više oblasti, ne samo zrakoplovstvu, prije i poslije rata, kako bi se reklo. Jako ga je pogodilo kada nas je prije nekoliko dana napustio Dževad Mešić, bili su jako dobri prijatelji i Dževad je Alu često posjećivao. Kakav je Ale bio čovjek govori i činjenica da je uporno insistirao da u tim godinama i jako bolestan dođe na dženazu - posljednji ispraćaj svome mlađem kolegi. Ipak je bio dovoljno razuman da posluša brata Irfana i odustane od te namjere. Puno toga sam doživio sa Alom, mogao bih film napraviti, a vjerovatno bi i mnogi drugi rekli isto. Alin život je bio serija sa puno zanimljivih životnih epizoda u kojima su se našli mnogi. Drago mi je da sam se pojavljivao u nekima od njih, uz Alu.

Plavo ti nebo Ale, sada si gore sa svojom Fatmom.

Haris Hadžihajdarević (www.facebook.com)

 
26.02.2023Održana redovna godišnja Skupština aerokluba Izet kurtalić Visoko
U prostorijama Aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko sinoć je održana redovna godišnja Skupština. Maksimalan broj delegata iz obje sekcije (aeromodelarska i letačka) uz delegate sudačke podsekcije su jednoglasno usvojili izvještaje o radu za 2022., kao i planove djelovanja i aktivnosti za 2023.godinu, uz finansijski izvještaj i plan za 2022. odnosno 2023.g..
Aeroklub „Izet Kurtalić“ Visoko ove godine slavi jubilarnu 70. godišnjicu od osnivanja (25.03.1953.) i za tu priliku se priprema posebno izdanje MONOGRAFIJE AEROKLUBA IZET KURTALIĆ VISOKO koja će obuhvatiti svu dosadašnju historiju aktivnosti kluba koji je u veoma značajnoj mjeri doprinio promociji Grada Visokog i države Bosne i Hercegovine u bližem i daljem međunarodnom okruženju, sa svojim vrhunski ostvarenim sportskim rezultatima. Podsjećamo, članovi aerokluba su višestruki državni, evropski i svjetski prvaci, kao i organizatori vrhunskih smotri koje uključuju Evropski i Svjetski šampionat u Livnu, te višegodišnju organizaciju tradicionalnog Memorijala koji se boduje za Svjetski kup FAI-a Međunarodne vazduhoplovne organizacije, što ga svrstava u red najtrofejnijih sportskih udruženja.
Aeroklub, zahvaljujući angažmanu svojih pilota instruktora i članova letačke sekcije sa svojom Školom letenja za obuku sportskih pilota, u posljednje vrijeme postiže veoma zavidne rezultate, što dokazuje i sve veći broj interesanata i polaznika iste.

 
13.02.2023Poziv na Skupštinu AK "Izet Kurtalić" Visoko
Poštovane kolege,
U skladu sa članom 21. Statuta aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko sazivam redovnu godišnju Skupštinu aerokluba „Izet Kurtalić“ u subotu 25.02.2023. godine sa početkom u 16.00 sati.
Skupština će se održati u prostorijama AK „Izet Kurtalić“ Visoko. Za Skupštinu predlažem sljedeći Dnevni red:
 1. Imenovanje radnih tijela Skupštine
 2. Izvještaji o aktivnostima u prethodnoj godini
 3. Plan aktivnosti za 2023. godinu
 4. Finansijski izvještaj za 2022. godinu
 5. Finansijski plan za 2023. godinu
Prema članu 15. Statuta aerokluba „Izet Kurtalić“ delegate Skupštine čine predstavnici aeromodelarske (8 delegata) i letačke sekcije (8 delegata). Liste delegata aeromodelarske i letačke sekcije je usvojena na sastancima sekcija.
Delegati se pozivaju da prisustvuju zakazanoj Skupštini, a da svoj eventualni izostanak najave najkasnije do 24.02.2023. godine sekretaru AKIK Limo Sabriji.
Skupština je otvorena za javnost.
Pozivaju se i svi ostali članovi AKIK da prisustvuju Skupštini, kao i druženju koje će biti organizirano u prostorijama Kluba odmah nakon Skupštine.

Predsjednik aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko
Mirsad Kapetanović
 
01.01.2023Kalendar takmičenja za 2023. godinu
Uz novogodišnje čestitke i želje za uspješnu novu 2023. godinu, prosljeđujemo informaciju da je FAI kalendar takmičenja (F1 disciplina) za 2023. godinu dostupan na stranici FAI Events Calendar.
 

Arhiva vijesti za 2022. godinu ...