Vijesti za 2021. godinu ...
 
20.12.2020Državno prvenstvo BiH i Zenica Open 2020 u sobnim modelima
Državno prvenstvo i Kup grada Zenice u sobnim modelima je održano u organizaciji AK Zenica i V/ZSBIH u subotu 19.12.2020. godine u dvorani Srednjoškolskog centra Bilmišće u Zenici (Raspis), uz pridržavanje svih mjera predostrožnosti usljed Covid 19 pandemije.
Takmičenje u klasama modela po FAI klasifikacji F1D i Sportskim pravilnikom Vazduhoplovnog saveza BiH D1-350 bez ograničenja, gdje se radi o veoma laganim modelima pogonjenih gumom ukupne težine 1 do 2 grama, popularnim F1D–350, F1R i mini stick. I pored pandemije takmičenju su prisustvovali modelari iz Sarajeva, Ilidže, Visokog i Zenice.
Juniorska ekipa AK Izet Kurtalić Visoko koju su sačinjavali Emin Jusufbašić, Harun Čabaravdić i Faruk Čabaravdić osvojila je odlično 2. mjesto ekipno u juniorskoj konkurenciji.
U pojedinačnoj konkurenciji i titulu Državnog prvaka je ponio modelar iz AK Sarajevo Vjenčeslav Kukić ispred Faika Čička i Aide Šarkinović iz AK Zenica koji su zauzeli drugo i treće mjesto. Kod juniora najbolji takmičar i titulu državnog prvaka juniora je ponio Ahmed Zilić iz AK Zenica ispred Faruka Čabaravdića iz AK „Izet Kurtalić“ iz Visokog i Hamze Zilića takođe iz AK Zenica. U kategorijama F1R i mini stick Vjenčeslav Kukić je bio jedini takmičar koji je bodovan samo za KUP grada Zenica (detaljni rezultati; Državno prvenstvo, Zenica Open).
Prisutni modelari i gosti su pohvalili veoma dobru organizaciju domaćina koji su u ovim teškim vremenima obezbijedili optimalne uvjete za održavanje takmičenja.

Sportski pozdrav!

 
26.11.2020Federalno prvenstvo A1 i Zenica Open 2020, Mostarsko Blato
U subotu 14.11.2020. na terenu Mostarskog Blata kraj Mostara u organizaciji AK Zenica i V/ZSFBIH uspješno je održano Federalno prvenstvo u jedrilicama A1, kao i Zenica Open 2020 u disciplinama F1ABCH. U skladu dozvole Kriznog štaba CZ HNK provedene su sve epidemiološke mjere (socijalna distanca, zaštitne maske, dezinfekcija).
Izuzetno je poslužilo i lijepo Hercegovačko vrijeme sa suncem i djelomičnom oblačnošću bez vjetra.

Najuspješniji takmičari po kategorijama (detaljni rezultati):

A1 jedrilice
 1. mjesto - Emin Jusufbašić, AK Izet Kurtalić Visoko
 2. mjesto – Faruk Čabaravdić, AK Izet Kurtalić Visoko
 3. mjesto – Hamza Zilić, AK Zenica
A1 ekipno
 1. mjesto – AK Zenica
 2. mjesto – AK Izet Kurtalić Visoko
F1H jedrilice
 1. mjesto – Hamza Zilić, AK Zenica
 2. mjesto – Ahmed Zilić, AK Zenica
 3. mjesto – Adnan Kasap, AK Zenica
F1A jedrilice
 1. mjesto – Elmin Kerkez, AK Izet Kurtalić Visoko
 2. mjesto – Nermin Čičak, AK Zenica
 3. mjesto – Edin Šahinović, AK Izet Kurtalić Visoko
F1B modeli na pogon gumom
 1. mjesto – Soniboj Sabo, AK Split
 2. mjesto – Malik Čabaravdić, AK Izet Kurtalić Visoko
 3. mjesto – Faruk Čabaravdić, AK Izet Kurtalić Visoko (ujedno i najbolji junior u ovoj klasi)


 
19.10.2020Uspješna organizacija i nastup Visočkih aeromodelara
Aeroklub Izet Kurtalić iz Visokog sa tradicijom dugom preko 67 godina (osnovan 25.03.1953.), proteklog vikenda 10. i 11. oktobra uspješno je organizovao još jedan tradicionalni 38. po redu Memorijal Izet Kurtalić (raspis) te suorganizovao zajedno sa kolegama iz aerokluba Mostar i 56. Mostar kup, na terenima Mostarskog Blata kraj Mostara. Oba takmičenja su na listi ovogodišnjeg kalendara FAI-a (Federation Aeronatique International – Međunarodna zrakoplovna federacija) koji je zbog poznatih okolnosti COVID-19 pandemije ove godine značajno reduciran gdje su sva takmičenja koja su se objektivno mogla održati svrstana u kategoriju Otvorenih međunarodnih takmičenja umjesto Svjetskog kupa. Stoga to još dodatno naglašava značaj organizacije istih u ovim neizvjesnim okolnostima.
Na oba takmičenja su nastupili takmičari iz domaćih aeroklubova (Mostar, Zenica, Visoko, Sarajevo), dok zbog okolnosti pandemije ove godine nismo imali takmičara iz inostranstva.
Značajne rezultate su ostvarili i takmičari iz našeg aerokluba pokazavši i ovaj put da se vrijedan trud i zalaganje tokom dosadašnjih treninga isplatio.

Najuspješniji po kategorijama:

38. Memorijal Izet Kurtalić (detaljni rezultati)
F1A jedrilice
 1. mjesto, Ferid Zilić, AK Zenica
 2. mjesto, Elmin Kerkez, AK Izet Kurtalić Visoko
 3. mjesto, Edin Šahinović, AK Izet Kurtalić Visoko
F1B modeli na pogon gumom
 1. mjesto, Mirsad Kapetanović, AK Izet Kurtalić Visoko
 2. mjesto, Haris Jusufbašić, AK Izet Kurtalić Visoko
 3. mjesto, Faruk Čabaravdić, AK Izet Kurtalić Visoko (ujedno i najbolji u juniorskoj kategoriji)
F1H jedrilice (Euro Challenge Cup)
 1. mjesto, Ahmet Zilić, AK Zenica
 2. mjesto, Bilal Čosić, AK Zenica
 3. mjesto, Hamza Zilić, AK Zenica
58. Mostar kup (detaljni rezultati)
F1A jedrilice
 1. mjesto, Edin Šahinović, AK Izet Kurtalić Visoko
 2. mjesto, Elmin Kerkez, AK Izet Kurtalić Visoko
 3. mjesto, Faruk Burić, AK Izet Kurtalić Visoko
F1B modeli na pogon gumom
 1. mjesto, Malik Čabaravdić, AK Izet Kurtalić Visoko
 2. mjesto, Faruk Čabaravdić, AK Izet Kurtalić Visoko (ujedno i najbolji u juniorskoj kategoriji)
 3. mjesto, Haris Jusufbašić, AK Izet Kurtalić Visoko
Vremenski uslovi su odlično poslužili uz prelijepo hercegovačko sunčano vrijeme.

 
10.10.2020Adnan Salihagić ulazi u klupsku istoriju kao prvi pilot ATO Škole letenja Aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko
S ponosom objavljujemo da je 30.09.2020. godine, Adnan Salihagić, prvi kandidat Škole letenja Aerokluba „Izet Kurtalić“ u Visokom, uspješno završio teoretsku i praktičnu obuku, uspješno obavio ispitni let pod nadzorom ovlaštenog ispitivača Zemljić Zlatka iz Zagreba i upisao dodatno ovlaštenje TMG u svoju PPL/A SEP dozvolu.
Prije nepune dvije godine članovi aerokluba su se uhvatili u koštac sa rješavanjem problema školovanja i obuke za dodatna ovlaštenja. U tom momentu jedina opcija bila je obaviti obuku u inostranstvu, i to uz dosta koplikacija. Ali, postojala je želja da se domaće zrakoplovstvo razvija i bude dostupno svima, koja je na kraju preovladala i usmjerila nas drugim putem. Izrazito smo ponosni što smo se organizovali i ispunili sve uslove za pokretanje veoma zahtjevne organizacije, ATO (Approved Training Organisation) Školu letenja aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko, a koja rješava sve naše inicijalne probleme. Tako je i ovaj ispitni let direktan plod naše ideje i truda, a uvjereni smo da je tek samo početak.
Kandidat Adnan Salihagić je obavio obuku za upis dodatnog ovlaštenja TMG u svoju PPL/A SEP dozvolu, a po programu obuke odobrenom od Direkcije civilnog zrakoplovstva Bosne i Hercergovine (BHDCA).
Nakon svih ispunjenih uslova, organizovan je ispit i kandidat je obavio sve potrebne zadatke i time ispunio uslove za upis ovlaštenja.
Čestitamo našem pilotu Adnanu Salihagiću, zaljubljeniku u let, koji je ovim povodom u reportaži za Newsmax Adria – BiH, televizije „nbh“ citirao popularnu pilotsku izreku „Piloti znaju zašto ptice cvrkuću!“ (www.facebook.com). Bravo Adnane!

Njegov kolega Armin Nesiren, Odgovorno lice Škole letenja Aerokluba "Izet Kurtalić" Visoko, ne skriva zadovoljstvo i optimizam i citira, kao moto naše Letačke sekcije, čuvenu izreku Leonarda da Vincia:

„Davno mi je privuklo pažnju to da ljudi koji ostvaruju rijetko kad sjede i čekaju da im se stvari dogode. Oni izađu i dogode se stvarima.“ - Leonardo da Vinci 
08.10.2020Posjeta članova AKIK radionici u Tuzli
U subotu 03.10.2020.godine na sportskom aerodromu "Jegin Lug" u Tuzli uspješno je održana radionica čiji je cilj bio prezentacija projekta "Praćenje letjelica u stvarnom vremenu i prostoru", a naravno i druženje svih ljubitelja zrakoplovne djelatnosti. Ovu radionicu pratili su i predstavnici direkcije za civilno zrakoplovstvo BHDCA te članovi aeroklubova iz Tuzle, Sarajeva, Prijedora i Visokog. Ovom događaju su prisustvovali sadašnji i budući piloti našeg Aerokluba (Edin Šahinovic, Armin Nesiren, Adnan Salihagić, Edvin Šimić, Tarik Jusufbašić) koji su sa dva aviona uspješno napravili prelet Visoko-Tuzla-Visoko. U prilogu je i nekoliko slika sa pomenute radionice.
Na kraju, zahvaljujemo se našim sportskim prijateljima iz Aerokluba Tuzla na izvrsnoj organizaciji i prijemu.

 
04.08.2020Promjena datuma održavanja 38. Memorijala Izet Kurtalić
Poštovani aeromodelari, iako smo čekali do zadnjeg momenta i nadali se najboljem mogućem scenariju zbog vanredne COVID-19 epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, primorani smo da organizaciju našeg tradicionalnog 38. po redu Memorijala Izet Kurtalić pomjerimo za početak mjeseca oktobra zajedno sa organizacijom 56. Mostar kupa sa kolegama iz AK Mostar. Detaljan raspis u prilogu (news in english).

Hvala na razumijevanju!
 
02.08.2020Preminuo Nedjeljko Zelić, dragi prijatelj i kolega iz aerokluba Mostar
Drage kolege aeromodelari, sportisti, dragi prijatelji,
S velikom tugom vas obavještavamo da je u četvrtak 30.07.2020. godine nakon kratke bolesti, u 82-oj godini života, preminuo

Nedjeljko Zelić

naš dragi prijatelj i kolega, aeromodelar, član AK Mostar. Nedostajaće nam ove godine na 54. Mostar kupu i 38. Memorijalu „Izet Kurtalić“, internacionalnim takmičenjima koja se boduju za Svjetski kup, koja se ove godine, po prvi put zajedno i po prvi put bez Zele, organizuju 8. i 9. avgusta u Mostaru na Mostarskom Blatu. Na svakom dosadašnjem je učestvovao, kao takmičar, sudija ili kao posebno drag i omiljen gost. Nedostajaće nam njegova karizma, duhovitost, pozitivan stav i ljubav prema životu, sportu, modelima i ljudima.
Posljednji ispraćaj dragog nam prijatelja i kolege biće u petak, 31.07. 2020. godine u 17.00 sati ispred Gradske mrtvačnice „BIJELI BRIJEG“ u Mostaru, a pokop će biti obavljen na Rimokatoličkom groblju „MASLINE“.

POČIVAO U MIRU BOŽIJEM!

Članovi AK "Izet Kurtalić" VISOKO

 
27.06.2020Obilježena 12. godišnjica tragično preminulih rahmetli Kenana Jusufbašića i rahmetli Nihada Fetića
Članovi porodice i aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko su danas 27.6.2020. posjetili mjesto Dolovi kod Olova obilježivši 12. godišnjicu (26.6.2008.) pogibije nesretno preminulih rahmetli Kenana Jusufbašića i rahmetli Nihada Fetića. El-Fatiha!

 
24.06.2020Preporuke FAI-a za vazduhoplovne sportove tokom pandemije COVID-19
FAI je izdao tehničke i praktične preporuke za povratak na uobičajene aktivnosti u vazduhoplovnim sportovima za vrijeme pandemije COVID-19. Mole se svi članovi aerokluba „Izet Kurtalić“ da se detaljno upoznaju sa FAI preporukama (Return to Normal Operations in Air Sports - COVID-19), da preuzmu odgovornost i da se striktno pridržavaju datih preporuka tokom treninga, učešća na takmičenjima, organizacije takmičenja, obuke pilota i svih drugih aktivnosti u klubu, u hangaru, na letilištu „Kenan Jusufbašić“, kao i na drugim terenima gdje se budu organizirale sportske aktivnosti.
Posebna odgovornost je na rukovodiocima Modelarske sekcije, Letačke sekcije i Škole letenja.

Mirsad Kapetanović
Predsjednik Aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko

 
21.06.2020Skupština aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko
Na sportskom letilištu LQVI Kenan Jusufbašić – Visoko, u subotu 20.06. sa početkom u 16h unutar prostora klupskog hangara uspješno je održana redovna klupska Skupština sa prisutnim delegatima iz obje sekcije, aeromodelarske i letačke. Uz prisustvo i dragih gostiju iz Visokog i Sarajeva dnevni red, zatim izvještaji po sekcijama i finansijski za prethodnu te planovi za narednu godinu su usvojeni jednoglasno. Naravno, ova godina je dosta specifičnija u odnosu na sve prethodne zbog općepoznate globalne COVID-19 pandemije što je uveliko pomelo planirane vazduhoplovne aktivnosti i takmičenja naših članova. Ipak ostaje nada da će stvari u drugoj polovini ove godine ipak krenuti pozitivnijim smjerom te da ćemo uspješno organizovati planirana takmičenja, prije svega naš tradicionalni 38. po redu Memorijal Izet Kurtalić (otvoreno međunarodno takmičenje u slobodnoletećim disciplinama), ove godine planiran u Mostaru. A svakako i letačke aktivnosti o okviru klupske Škole letenja sa planiranim završetkom započete obuke za PPL pilote i njihove buduće instruktore.

Sportski pozdrav.

 
11.06.2020Poziv na Skupštinu AK „Izet Kurtalić“ Visoko
Poštovane kolege,
U skladu sa članom 21. Statuta aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko sazivam redovnu Skupštinu aerokluba u subotu 20.06.2020. godine sa početkom u 16.00 sati.
Skupština će se održati ispred hangara na letilištu „Kenan Jusufbašić“ i otvorena je za javnost (kompletan dokument poziva možete preuzeti ovdje).
Pozivaju se svi članovi AKIK da prisustvuju Skupštini, kao i druženju koje će biti organizirano na letilištu odmah nakon Skupštine.

VAŽNO: Dužni smo se pridržavati propisanih sanitarno epidemioloških mjera zaštite (izbjegavajte rukovanje te podstičite održavanje distance od najmanje 1 metar tokom razgovora) u skladu sa preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Naredbom KŠ Ministarstva zdravlja FBiH koju možete preuzeti ovdje.

Predsjednik aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko
Mirsad Kapetanović
 
03.06.2020Trening modelara iz Visokog, Zenice i Mostara na Mostarskom Blatu - kao nekad na Proljetnom kupu ...
U nedjelju 31.5.2020. na terenu Mostarskog Blata kod Mostara u organizaciji aeromodelara iz Visokog, Mostara i Zenice održan je prvi zvanični zajednički trening poslije Covid-19 pandemije. Na treningu su učestvovali jedriličari i gumenjaci iz pomenuta 3 kluba sa veoma uspješnim trening letovima. I vrijeme je poslužilo u skladu očekivanja.
Ujedno je i ovo priprema za nastupajuća 2 otvorena međunarodna takmičenja, 38. Memorijal Izet Kurtalić i 56. Mostar kup, 8. i 9. avgusta. Naravno, ako epidemiološka situacija dozvoli održavanje istih (a nadamo se iskreno da hoće s obzirom na pozitivne predispozicije u posljednje vrijeme).

 
02.06.2020Proljetno pospremanje hangara
Proljetno pospremanje hangara obavljeno je u subotu, 30.5.2020. na LQVI sportskom letilištu „Kenan Jusufbašić – Visoko“. U akciji su učešće uzeli članovi letačke i aeromodelarske sekcije aerokluba „Izet Kurtalić“.
Hangar očišćen, letjelice spremne čekaju Vas!

 
11.03.2020Dva vezana World Cup takmičenja u Mostaru ove godine
Na početku priprema za ovogodišnji Memorijal »Izet Kurtalić«, 38. po redu, dogovoren je i objavljen Raspis za takmičenje. Ove godine imaju dvije novosti u održavanju našeg tradicionalnog Memorijala; prva je da lokacija takmičenja je prebačena sa Medenog polja (kod Bosanskog Petrovca) na Mostarsko Blato (kod Mostara - inače dobro poznat teren i omiljen kod vazduhoplovnih modelara) a druga je da je takmičenje organizovano za isti vikend kada se održava i tradicionalni Mostar Kup. Datum održavanja 38. Memorijala »Izet Kurtalić« je u subotu 8. avgusta 2020. godine, dok 56. Mostar Kup je dan kasnije u nedjelju 9. avgusta. Dodatne informacije o Mostar Kupu možete naći na Internet stranici Aerokluba Mostar.

 
07.03.2020Izbor za sportistu godine u ZDK-u
Izbor “Sportiste godine ZDK” održan je 05.03.2020. godine u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u organizaciji Sportskog saveza ZDK i NIPD “Naša riječ” Zenica, a pod generalnim pokroviteljstvom Vlade ZDK (više detalja na visoko.co.ba).
Atletičar Amel Tuka, član Atletskog kluba “Zenica” i skijašica Elvedina Muzaferija, članica Skijaškog kluba “ZE-2010”, najbolji su sportisti Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) za 2019. godinu.
Osim Elvedine Muzaferije, brojne sportistkinje i sportisti iz Visokog su dobili priznanje a među njima je i član našeg kluba Muhamed Šahinović (najbolji seniori).
Muhamed Šahinović se takmiči u kategoriji modela jedrilice (F1A) i u ovoj kategoriji je u 2019. godini učestvovao na ukupno šest međunarodnih takmičenja koja se boduju za Svjetski kup (FAI World cup). Muhamed je na Državnom prvenstvu BiH koje je održano u Novoj Topoli osvojio prvo mjesto i tako postao državni prvak u klasi F1A.
Pobjednik je međunarodnog FAI takmičenja na FAI International openu Otvorenog prvenstva Republike Srpske, koje je također održano u Novoj Topoli, ponovo u klasi F1A (jedrilice). Zabilježio je i nastupe na nekoliko Svjetskih kupova u BiH, Srbiji i Sloveniji. Na kraju godine se plasirao na 157. mjesto od 359 takmičara koji su osvajali bodove na FAI World cup takmičenjima u klasi F1A.
Plasirao se i u reprezentaciju BiH koja će nastupiti ove godine na 2020 FAI European Championship F1A, F1B I F1C za seniore u Prilepu, Sjeverna Makedonija, od 18. do 22. augusta.

 
06.03.2020F1H EURO Challenge (HEC) 2020
VS BiH je zvanično prijavio tri takmičenja koja će se ove godine bodovati za F1H EURO Challenge (HEC) 2020:
 1. BOS Cup 2020, Mostar, 8.8.2020, organizator aeroklub „Izet kurtalić“ Visoko
 2. Zenica Cup 2020, Letilište „Kenan Jusufbašić“ Visoko, 3.10.2020, organizator aeroklub „Zenica“, Zenica
 3. Sarajevo Cup 2020, Hrasnica, Sarajevo, 26.9.2019, organizator aeroklub „Krila Sarajeva“ Sarajevo
Dodatne informacije možete naći u prijavi (kao i na zvaničnoj HEC web stranici).
 
05.03.2020Izbor najuspješnijih sportista grada Visoko za 2019. godinu
Dana 24.2.2020 dodjeljene su nagrade za najbolje sportiste u općini Visoko za 2019 godinu. Dodjela nagrada je upriličena u Kulturnom centru Altindag.
Tom prilikom su članovima Aerokluba „Izet Kurtalić“ uručena dva vrijedna priznanja:
 1. Specijalnu nagradu za razvoj vazduhoplovnog sporta je dobio Armin Nesiren, Odgovorno lice Škole letenja aerokluba "Izet Kurtalić" Visoko na ime aktivnosti vezano za dobijanje Škole letenja te drugih razvojnih aktivnosti.
  Nakon što je predano djelujući kao predstavnik grupe od osam pilota u okviru Letačke sekcije Aerokluba „Izet Kurtalić“ Armin Nesiren je:
  • uspješno oplovio motornu jedrilicu VIVAT (nakon 8 godina poslije nesreće u Dolovima kod Olova),
  • uskladio sve dokumente i pravilnike letilišta „Kenan Jusufbašić“ u Visokom sa EU normama i pravilnicima,
  • organizovao letenje na letilištu „Kenan Jusufbašić“ u Visokom u skladu sa BHDCA normama i pravilnicima,
  • organizovao otklanjanje svih nedostataka na letilištu čime je sigurnost letenja podignuta na najviši nivo u skladu sa zahtjevima Komisije BHDCA,
  • uspješno je osnovao ATO (Approved Training Organisation) Školu letenja aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko. Odobrenje za rad je svojim Rješenjem Broj: 2-4-29-5-UP1-266-80/18 od 01.07.2019. godine izdala Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH, a odobrenje obuhvata obuku za sticanje dozvole privatnog pilota aviona (PPL), ovlaštenja za jednomotorni klipni avion (SPL) i ovlaštenja za motorne jedrilice (TMG). Ovo je tek druga škola letenja u BiH sa pomenutim ovlaštenjima. Škola je počela sa radom i obuku pohađaju četiri polaznika.
  • Armin Nesiren je glavna i odgovorna osoba ATO Škole letenja Aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko, a ujedno je angažiran i kao instruktor teorijske nastave letenja.
  Obzirom da je Armin bio spriječen da prisustvuje ceremoniji dodjele, plaketu je preuzeo Adnan Salihagić, Menadžer za usklađenost Škole, i aktivni član aerokluba.
  Ovom prilikom zahvaljujemo se Gradu Visoko na prepoznavanju važnosti dobijanja Škole letenja, certificirane od strane Direkcije civilne avijacije i potpuno usklađene sa EASA evropskim standardima.
  Iza nas je dug put od skoro dvije godine aktivnog rada na dokumentima, prepiske i sastanaka sa predstavnicima Direkcije civilne avijacije.
  Trenutno Škola ima 4 kandidata koji se školuju za pilotske dozvole. Imamo jednog eksternog instruktora letenja i teorije te jednog instruktora teorije iz vlastitog pogona. Također, on je trenutno na školovanju u Mađarskoj za ATPL teoriju, i očekujemo da do kraja kalendarske godine dobije ovlaštenje instruktora letenja što bi uveliko olakšalo i povećalo mogućnosti za obuku.
  Ono što je jako bitno jeste da interesovanje kandidata za školovanjem prevazilazi kadrovske, materijalno tehničke te finansijske mogućnosti Škole, i ne možemo odgovoriti na sve upite za obuku koje imamo. Sve je bazirano na samofinansiranju i entuzijazmu jedne manje grupe zaljubljenika u letenje, i uz bezrezervnu podršku Uprave kluba. Naša Škola je jedina registrovana u Federaciji Bosne i Hercegovine, te je za dalji razvoj potrebna podrška lokalnih i kantonalnih nivoa vlasti.
  Na kraju, posebna nam je čast i zadovoljstvo da smo uspjeli dobiti Školu letenja koja je bila dugogodišnja želja r. Kenana Jusufbašića te ovu nagradu posvećujemo upravo njemu!
 2. Najuspješniji sportista grada Visoko za 2019. godinu po granama sporta – aeromodelarstvo je Muhamed Šahinović.
  Na Državnom prvenstvu BiH u Novoj Topoli osvojio je 1. mjesto i naslov državnog prvaka za 2019. godinu u klasi F1A.
  Pobjednik je međunarodnog FAI takmičenja (FAI International Open) Otvorenog prvenstva Republike Srpske, koje je takođe održano u Novoj Topoli.
  Učestvovao je na 6 (šest) FAI World Cup takmičenja. Na tri FAI World Cup takmičenja je osvajao bodove za svjetski kup:
  • World Cup „Memorijal IK“, BiH 8. mjesto,
  • World Cup „Srem Kup“, Srbija, 14. mjesto,
  • World Cup „Mura Cup“, Slovenia, 16. mjesto.
  Na kraju 2019. godine, na konačnoj FAI World Cup listi se plasirao se na 157. mjesto od 359 takmičara koji su osvajali bodove na FAI World Cup takmičenjima u klasi F1A.
  Plasirao se u Reprezentaciju BiH koja će nastupiti na 2020 FAI Europian Championship F1A, F1B i F1C - Seniors, Prilep, Sjeverna Makedonija, od 18. do 22.08.2020. godine.
Najuspješniji sportista senior u muškoj konkurenciji je Dišalari Ejman, Karate klub „Visoko“ Visoko.
Najuspješnija sportistkinja seniorka u ženskoj konkurenciji je Muzaferija Elvedina, alpsko skijanje.

 
01.01.2020Kalendar takmičenja za 2020. godinu
Uz novogodišnje čestitke i želje za uspješnu novu 2020. godinu, prosljeđujemo informaciju da je FAI kalendar takmičenja (F1 disciplina) za 2020. godinu dostupan na stranici FAI Events Calendar.
 

Arhiva vijesti za 2019. godinu ...