Vijesti za 2020. godinu ...
 
20.10.2019Državno prvenstvo u Aviomodelarstvu u klasi slobodnoletećih modela A1
Danas se u Hrasnici pod pokroviteljstvom Vazduhoplovnog Saveza Bosne i Hercegovine, a u organizaciji Aerokluba „Krila Sarajeva“ održalo Državno prvenstvo u Aviomodelarstvu u klasi slobodnoletećih modela A1 u konkurenciji Juniora (raspis).
Nastupilo je dvadeset takmičara iz bosansko-hercegovačkih aeroklubova, a pobjedu u pojedinačnoj konkurenciji nakon izjednačene borbe, te istog broja bodova, odlučio je fly-off između takmičara Faruka Čabaravdića iz Aerokluba „Izet Kurtalić - Visoko“, te Elvina Gašija iz Aerokluba „Ilidža“.
Duži let u fly-offu ostvario je model Elvina Gašija sa vremenom od dva minuta i deset sekundi dok je drugoplasirani Faruk Čabaravdić ostvario vrijeme od jednog minuta i dvadeset sedam sekundi.
Treće mjesto osvojila je Dalila Halak iz Aerokluba „Krila Sarajeva“. U ekipnoj konkurenciji najuspješniji je bio Aeroklub „Ilidža“ sa osvojenim prvim mjestom, zatim se na drugom mjestu našao Aeroklub „Izet Kurtalić - Visoko“, dok je treće mjesto zauzeo Aeroklub „Zenica“ (detaljni rezultati).
Valja naglasiti da se sve više mladih takmičara odlučuje za ovaj zahtjevan tehnički sport u kojem takmičenje traje 8 sati, te da je Bosna i Hercegovina višestruki prvak svijeta i Evrope u ovom sportu (više detalja na stranici Vazduhoplovnog saveza).

 
24.09.2019Federalno prvenstvo u A1, sportsko letilište Visoko
U nedjelju, 15.09.2019. je uspješno održano Federalno prvenstvo u modelima A1 na sportskom letilištu Kenan Jusufbašić – Visoko, u organizaciji aerokluba Zenica i Vazduhoplovnog saveza FBiH (raspis). Učešće su uzeli takmičari juniori iz aeroklubova Zenica, Sarajevo, Ilidža i Visoko. Izuzetno lijepo i sunčano vrijeme je doprinijelo veoma solidnim rezultatima.
Najuspješniji su bili, pojedinačno:
 1. mjesto – Čoralić Faris, AK Izet Kurtalić Visoko
 2. mjesto – Gaši Eldin, AK Ilidža
 3. mjesto – Čosić Rejhan, AK Zenica
Ekipno:
 1. mjesto – AK Izet Kurtalić Visoko
 2. mjesto – AK Zenica 1
 3. mjesto – AK Zenica 2
Za 15 dana se održava i Državno prvenstvo u A1 na terenima Hrasničkog polja u Sarajevu u organizaciji AK Krila Sarajeva i Vazduhoplovnog saveza BiH.

Sportski pozdrav!

 
06.09.2019Svečano obilježen početak rada Škole letenja aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko
31.08.2019 će ostati zapisan u historiji Kluba, kao dan kad smo proslavili početak rada škole letenja Aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko.
Okupili su se prijatelji i članovi Kluba sa svih strana. Bilo je lijepog druženja, zabave, smijeha, prepričavanja pilotskih i modelarskih anegdota kojih uistinu ne manjka.
Meteorološke prilike su nam išle na ruku, pa su oni koji su poželjeli osjetili adrenalin i beskrajan osjećaj slobode koji može pružiti samo letenje.
U zraku su se smjenjivali školska letjelica Vivat i žirokopter u vlasništvu organizacije Funfly.
Posebno oduševljenje među prisutnim izazvao je predsjednik Kluba prof.dr. Mirsad Kapetanović koji se odvažio napraviti svoj prvi let nakon dugo vremena. Osmijeh na licu po povratku, ostao je zabilježen mnogobrojnim fotoaparatima.

Zahvaljujemo se premijeru Ze-Do kantona Mirzi Ganiću koji je izdvojio vrijeme i uveličao ovaj važan dan za naš Aeroklub. Premijer je također bio jedan od sretnika koji je letio iznad svog rodnog grada, i posebno je bio oduševljen percepcijom piramide Sunca iz zraka.
Također se zahvaljujemo organizaciji Funfly i Feđi Štukanu, koji je svojom letjelicom poletio za sve one koji su željeli, a taj red nije bio mali.
Hvala novinarskim ekipama koji su se potrudili da se ova lijepa vijest prenese u javnost.

Posebno HVALA Upravi Kluba i članovima letečke sekcije, koji su omogućili da nešto što je prije samo dvije godine izgledalo nemoguća misija, postane stvarnost.

Idemo dalje u nove pobjede i stvaranje novih pilota!

Članovi Aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko

 
29.08.2019Svečanost povodom početka rada Škole letenja Aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko
Poštovani prijatelji i članovi Kluba,
Sa ponosom Vam možemo javiti da je Aeroklub „Izet Kurtalić“ Visoko nakon dugo vremena, ispunio višegodišnji plan i dobio certifikat za Školu letenja od Direkcije civilne avijacije Bosne i Hercegovine.
Škola letenja je formirana po strogim evropskim (EASA) standardima.
Tim povodom Vas pozivamo na zajedničko druženje koje će se održati 31.08.2019 (subota), na našem letilištu „Kenan Jusufbašić“, Paljike bb.

Program svečanosti je sljedeći:
 15:00 - 16:00 Dolazak
 16:00 - 17:00 Ručak i osvježenje (roštilj, janjetina sa ražnja)
 17:00 - 19:00 Panoramski letovi u trajanju 10-15 min

Promocija letjelica
 Cessna 172 M
 Cessna 172 N
 Motorna jedrilica Vivat
 Morane MS 880
 Žirokopter

S nestrpljenjem očekujemo Vaš dolazak.

Srdačan pozdrav
Članovi Aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko
 
25.08.2019Veoma uspješna organizacija 37. Memorijala IZET KURTALIĆ U Bosanskom Petrovcu
Po 37. put veoma uspješno i po odličnim vremenskim uslovima je organizovan tradicionalni MEMORIJAL IZET KURTALIĆ (raspis), a koji se boduje za Svjetski kup FAI-a (međunarodna zrakoplovna federacija). Medeno polje pokraj Bosanskog Petrovca je i ove godine bilo mjesto susreta aeromodelara iz čitave regije. Učešće su uzela 32 takmičara iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Bosne i Hercegovine u 2 discipline, F1A jedrilice i F1B modeli na pogon gumom. Veoma zapažene rezultate su ostvarili i takmičari iz našeg aerokluba (detaljne rezultate možete pogledati ovdje).

Najbolje rangirani po disciplinama su:

F1A juniori
 1. mjesto, Martin Bencik, Slovenija
 2. mjesto, Žiga Tomašev, Slovenija
 3. mjesto, Ana Budimčić, Bosna i Hercegovina
F1A
 1. mjesto, Radoje Blagojević, Srbija
 2. mjesto, Grozdan Meglaj, Hrvatska
 3. mjesto, Ivan Bežak, Slovačka
F1B
 1. mjesto, Malik Čabaravdić, Bosna i Hercegovina
 2. mjesto, Haris Jusufbašić, Bosna i Hercegovina
 3. mjesto, Božo Grubić, Srbija
Organizator AK Izet Kurtalić Visoko se još jednom iskreno zahvaljuje sponzorima Ministarstvu za obrazovanje, sport i kulturu Ze-do kantona, Općini Visoko i posebno kompaniji PREVENT Visoko na višegodišnjoj nesebičnoj podršci koju pružaju aeromodelarskom sportu.
Inače AK Izet Kurtalić iz Visokog postoji i djeluje već punih 66 godina i spada među najstarije i najtrofejnije Visočke sportske kolektive!

Sportski pozdrav.

 
24.08.2019Takmičenja 36. Srem Cup i 52. Đorđe Žigić Cup
U subotu, 20.07.2019. godine, održano je takmičenje 36. Srem Cup a dan kasnije (nedjelja, 21.07.2019. godine) i takmičenje 52. Đorđe Žigić Cup (vremenski uslovi su bili odlični). Na pomenutim takmičenjima su učestvovali i takmičari iz našeg Aerokluba; Muhamed Šahinović (na Srem Cup-u) sa zauzetim 14. mjestom od ukupno 40 takmičara (od kojih su 22 takmičara nastupila i u flyoff-u - detaljni rezultati ovdje) i Elmin Kerkez (na Đorđe Žigić Cup-u) koji je zauzeo 15. mjesto od ukupno 34 takmičara (od kojih je 18 takmičara nastupilo u flyoff-u - detaljni rezultati ovdje).

 
17.06.2019ISTANBUL FREE FLIGHT CUP 2019 - uspješan nastup visočkih aeromodelara
U subotu, 8. juna održan je ISTANBUL CUP 2019 (raspis) u gradu Vize, u Turskoj. Učešće su uzeli i takmičari iz našeg aerokluba Muhamed Šahinović u kategoriji F1A jedrilice zauzevši veoma solidno 6. mjesto i Malik Čabaravdić u kategoriji F1B gumenjaci zauzevši odlično 4. mjesto (kompletne rezultate možete pogledati ovdje ili na web stranici FAI-a). Odlična organizacija Vazduhoplovnog saveza Turske i aerokluba iz Istanbula je uz lijepo vrijeme protekla u najboljem redu. Takmičari iz Turske, Bugarske, Ukrajine, Bosne i Hercegovine su nastupali pored gore navedenih disciplina i u F1C, F1H, F1G i P30 kategorijama.

 
25.05.2019Državno prvenstvo BiH u sobnim modelima klase D1-350 održano 18.05.2019. godine
U Zenici, u sportskoj dvorani Bilmišće, 18.05.2019. godine održano je Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u sobnim modelima klase D1-350 (raspis). Tehnički organizator je bio Aeroklub „Zenica“, a odgovorno lice Ferid Zilić. U sklopu navedenog takmičenja je održan i „Zenica kup 2019“.
Prema riječima Vjenčeslava Brace Kukića, ovo je po rezultatima bilo najkvalitetnije sobarsko takmičenje u BiH do sada. Zaista, svi osvajači medalja i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji imali su letove preko 7 minuta! Najduži let je imao junior iz AK „Izet Kurtalić“ Visoko, Nedim Lihovac, čiji je model letio izuzetno vrijednih 9 minuta i 12 sekundi! Ovo je novi klupski rekord! Čestitamo!

Osvajači pehara i medalja na Državnom prvenstvu BiH 2019 su:

EKIPNO - SENIORI
 1. mjesto: Aeroklub „KRILA SARAJEVA“
 2. mjesto: Aeroklub „IZET KURTALIĆ“ VISOKO
 3. mjesto: Aeroklub „ZENICA“

POJEDINAČNO - SENIORI
 1. mjesto: NEDIM LIHOVAC iz Aerokluba „Izet Kurtalić“
 2. mjesto: IRHAD HADŽIMEHMEDAGIĆ iz Aerokluba „Izet Kurtalić“
 3. mjesto: DALILA HALAK iz Aerokluba „Krila Sarajeva“

EKIPNO - JUNIORI
 1. mjesto: Aeroklub „IZET KURTALIĆ“ VISOKO
 2. mjesto: Aeroklub „ZENICA"
 3. mjesto: Aeroklub „KRILA SARAJEVA“

POJEDINAČNO - JUNIORI
 1. mjesto: NEDIM LIHOVAC iz Aerokluba „Izet Kurtalić“
 2. mjesto: DALILA HALAK iz Aerokluba „Krila Sarajeva“
 3. mjesto: HARIS BOROVINA iz Aerokluba „Izet Kurtalić“

Više detalja možete pogledati ovdje.

 
03.05.2019Novi web site Vazduhoplovnog saveza Bosne i Hercegovine
Početkom mjeseca aprila Vazduhoplovni savez Bosne i Hercegovine je redizajnirao svoj web site. Na sajtu se mogu naći informacije o svim vazduhoplovnim sportovima, sistemu takmičenja, kalendar takmičenja, izvještaji sa takmičenja koja se organizuju u Bosni i Hercegovini i informacije vezane za nastupe BH reprezentacija. Osim navedenog, na sajtu su informacije o radu organa Saveza i svim značajnim događajima Svjetske vazduhoplovno-sportske federacije - FAI.
Web sajt Vazduhoplovnog saveza Bosne i Hercegovine je dostupan na adresi: https://www.vzsbih.ba
 
29.04.2019Redovna godišnja skupština aerokluba »Izet Kurtalić«
U prostorijama AK Izet Kurtalić Visoko, 27.4.2019. sa početkom u 16h uspješno je održana redovna godišnja Skupština (poziv). Istoj su prisustvovali delegati aeromodelarske i letačke sekcije sa sljedećim dnevnim redom:

Dnevni red:
 1. Imenovanje radnih tijela Skupštine
 2. Izvještaji o aktivnostima u prethodnoj godini
 3. Plan aktivnosti za 2019. godinu
 4. Finansijski izvještaj za 2018. godinu
 5. Finansijski plan za 2019. godinu
 6. Izmjena člana 5. Statuta aerokluba »Izet Kurtalić«
Sve odluke su donesene jednoglasno, a predsjednik Skupštine i ujedno predsjednik AK »Izet Kurtalić« Visoko Prof.dr. Mirsad Kapetanović se zahvalio svim delegatima i gostima na učešću.

 
28.04.201910. Federalno prvenstvo u sobnim modelima D1-350
U sportskoj sali MSŠ Hazim Šabanović Visoko održano je veoma uspješno jubilarno 10. Federalno prvenstvo u sobnim modelima D1-350. Učešće su uzeli takmičari iz 4 aerokluba te 9 ekipa iz Federacije BiH.
Organizator je bio aeroklub Izet Kurtalić Visoko u saradnji sa Vazduhoplovnim savezom FBiH i Vazduhoplovnim savezom Ze-do kantona.

Poredak najuspješnijih:

Juniori pojedinačno
 1. mjesto - Nedim Lihovac, AK Izet Kurtalić Visoko
 2. mjesto - Dalila Halak, AK Krila Sarajeva
 3. mjesto - Bakir Čičak, AK Zenica
Juniori ekipno
 1. mjesto - AK Zenica
 2. mjesto - AK Krila Sarajeva
 3. mjesto - AK Izet Kurtalić Visoko
Seniori pojedinačno
 1. mjesto - Faik Čičak, AK Zenica
 2. mjesto - Ferid Zilić, AK Zenica
 3. mjesto - Predrag Šarkinović, AK Zenica
Seniori ekipno
 1. mjesto - AK Zenica
 2. mjesto - AK Sarajevo
 3. mjesto - AK Izet Kurtalić Visoko
Najuspješnijima čestitamo, uz posebnu zahvalu Upravi škole na ustupljenoj sportskoj Sali.

 
20.04.201963. Državno prvenstvo BiH
Danas je u Novoj Topoli održano 63. Prvenstvo Bosne i Hercegovine u sportskom aeromodelarstvu, klasa modela F1- A i B.
Tehnički organizator je bio Aeroklub „ULL“ iz Banjaluke, a odgovorno lice Miloš Budimčić. Organizator je obezbijedio sve potrebne tehničke i ljudske resurse za uspješno provođenje prvenstva. Takmičenju su prisustvovali predsjednik Vazduhoplovnog saveza Bosne i Hercegovine g. Duško Grmuša, potpredsjednik prof. dr. Mirsad Kapetanović i generalni sekretar g. Alen Halak.
U sklopu navedenog takmičenja je održan i 2. R.S. kup, koji je bio međunarodnog karaktera uz učešće takmičara i BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Osvajači pehara i medalja na 63. Državnom prvenstvu BiH

Klasa modela F1-A:

Ekipno
 1. mjesto Aeroklub „Izet Kurtalić“ Visoko
 2. mjesto Aeroklub „ULL“ Banja Luka
 3. mjesto AMK „Galeb“ Banja Luka
Pojedinačno
 1. mjesto Muhamed Šahinović iz Aerokluba „Izet Kurtalić“
 2. mjesto Elmin Kerkez iz Aerokluba „Izet Kurtalić“
 3. mjesto Robert Bjelajac iz AMK „Galeb“ Banja Luka
Klasa modela F1-B:

Pojedinačno
 1. mjesto Mirsad Kapetanović iz Aerokluba „Izet Kurtalić“
 2. mjesto Haris Jusufbašić iz Aerokluba „Izet Kurtalić“
 3. mjesto Malik Čabaravdić iz Aerokluba „Izet Kurtalić“
Više detalja možete pogledati ovdje.

 
19.04.2019Poziv na takmičenje
U subotu, 27.04.2019. godine, u sportskoj sali MŠC Hazim Šabanović Visoko, održava se tradicionalno 10. FEDERALNO PRVENSTVO VAZDUHOPLOVNIH MODELARA U KLASI D1-350 - sobni modeli (raspis, plakata). Učešće će uzeti takmičari iz juniorskih i seniorskih kategorija iz aeroklubova iz Sarajeva, Zenice i Visokog. Pozivamo sve zainteresirane, ulaz slobodan!

 
14.04.2019Skupština V/ZS Federacije BiH
Danas je u Sarajevu (14.04.2019. godine), održana sjednica Skupštine Vazduhoplovnog/Zrakoplovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine.
Dnevni red sjednice je bio sljedeći:
 1. Formiranje radnih tijela
 2. Usvajanje zapisnika sa prethodne sjednice Skupštine
 3. Izvještaj o radu za 2018. g
 4. Finansijski izvještaj za 2018. g
 5. Plan rada za 2019. g.
 6. Finansijski plan za 2019. g.
 7. Članstvo
 8. Informacija o radu Vazduhoplovnog saveza BiH-Zrakoplovnog saveza BiH
Svi izvještaji i planovi su usvojeni jednoglasno.
Sjednici su prisustvovali predstavnici sljedećih klubova/organizacija: Extreme sport club Sarajevo, Aeroklub „Ilidža“, Aeroklub „Krila Sarajeva“, Aeroklub „Sarajevo“, Vazduhoplovni savez Kantona Sarajevo, Aeroklub „Livno“, Vazduhoplovni savez Ze-do kantona Zenica, Aeroklub „Zenica“, Aeroklub „Izet Kurtalić“ Visoko, Paraglajding klub „Visoko“, Aeroklub „Jastreb“ Velika Kladuša, Aeroklub „Kumulus“ Cazin, Udruga Paragliding Ljubuški, Klub padobranskog jedrenja „Zmaj“ Tuzla i Paraglajding klub Zenica. Više detalja možete pogledati ovdje.

 
12.04.2019U zeničkoj Areni održano prvo međunarodno aeromodelarsko takmičenje u BiH u klasi modela F1-N i F1-N 150
U subotu 06.04.2019.godine, u zeničkoj Areni, u organizaciji Aerokluba “Zenica” iz Zenice, održano je prvo međunarodno aeromodelarsko takmičenje u klasi modela F1-N i F1-N 150. Na takmičenju je učestvovalo 49 takmičara, iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, između ostalih i višestruki državni prvaci i rekorderi Ivan Đeorgievski iz Srbije i Igor Nišević iz Hrvatske.

U klasi modela F1-N, u kategoriji seniora, tri prvoplasirana su:
 1. mjesto Ivan Đeorgievski, Aeroklub “Franjo Kluz” Beograd, Srbija
 2. mjesto Ferid Zilić, Aeroklub “Zenica”, Bosna i Hercegovina
 3. mjesto Igor Nišević, Aeroklub “Osijek”, Hrvatska
Za aeroklub "Izet Kurtalić" Visoko je nastupio Mirsad Kapetanović i zauzeo 11. mjesto.

U klasi modela F1-N 150, u kategoriji seniora, tri prvoplasirana su:
 1. mjesto Ivan Đeorgievski, Aeroklub “Franjo Kluz” Beograd, Srbija
 2. mjesto Igor Nišević, Aeroklub “Osijek”, Hrvatska
 3. mjesto Božo Grubić, Aeroklub “Nova Pazova”, Srbija
Za aeroklub "Izet Kurtalić" Visoko su nastupili Mirsad Kapetanović (11. mjesto), Nedim Lihovac (19. mjesto) i Armin Nesiren (24. mjesto). Za članove AK „Izet Kurtalić“ ovo je bio prvi nastup i upoznavanje sa modelima klase F1N i F1N 150. Jako lijepo iskustvo!
Detaljne rezultate možete pogledati ovdje.
Odlična atmosfera je pratila cijeli tok takmičenja, a svi učesnici su izrazili zahvalnost domaćinu AK Zenica na srdačnom dočeku, gostoprimstvu, uspješno organizovanom takmičenju u prelijepom ambijentu gradske Arene u Zenici.
Nakon završetka takmičenja, održana je sjednica Modelarske komisije VS BiH.

 
01.03.2019Izbor sportiste Visokog za 2018. g.
26.02.2019. g. u kulturnom centru Altindag, Visoko održan je tradicionalni IZBOR SPORTISTE Visokog za 2018.g..
Među nagrađenim su i članovi našeg aerokluba i to:

Elmin Kerkez - najuspješniji sportisti po granama sporta i
Faruk Burić - specijalna nagrada

Čestitamo!

 
12.02.2019F1H EURO Challenge (HEC) 2019
VS BiH je zvanično prijavio tri takmičenja koja će se ove godine bodovati za F1H EURO Challenge (HEC) 2019:
 1. BOS Cup 2019, Bosanski Petrovac, 17.8.2019, organizator aeroklub „Izet kurtalić“ Visoko
 2. Zenica Cup 2019, Letilište „Kenan Jusufbašić“ Visoko, 7.9.2019, organizator aeroklub „Zenica“, Zenica
 3. Sarajevo Cup 2019, Hrasnica, Sarajevo, 28.9.2019, organizator aeroklub „Krila Sarajeva“ Sarajevo
Dodatne informacije možete naći u prijavi (kao i na zvaničnoj HEC web stranici).
 
17.01.2019Preminuo Mustafa Šahinović, dragi prijatelj i dugogodišnji član našeg aerokluba
S neizmjernom boli i tugom vas obavještavamo da je dana 15. januara 2019. godine, u 57-oj godini života, preminuo Mustafa Šahinović, dugogodišnji član aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko.
Nastupima na brojnim takmičenjima svih rangova i radom u raznim organima uprave, Mustafa Šahinović je dao je veliki doprinos razvoju aerokluba „Izet Kurtalić“ Visoko, kao i razvoju sporta uopšte.
Treba istaknuti njegove brojne nastupe za Reprezentaciju Bosne i Hercegovine u klasi F1C:
 • Evropsko prvenstvo 1996. godine Italija;
 • Svjetsko prvenstvo 1997. godine Češka (Mustafa Šahinović 8. mjesto pojedinačno, BiH 4. mjesto ekipno);
 • Evropsko prvenstvo 1998. godine Portugal;
 • Svjetsko prvenstvo 1999. godine Izrael (Mustafa Šahinović 19. mjesto pojedinačno, BiH 1. mjesto ekipno);
 • Evropsko prvenstvo 2014. godine Rumunija;
 • Evropsko prvenstvo 2016. godine Srbija;
Višestruki je prvak Bosne i Hercegovine u klasi F1C, a bio je i učesnik na brojnim FAI F1C World Cup takmičenjima.

Kao posebno vrijedan rezultat treba istaknuti zlatnu medalju na SP u Izraelu 1999. godine koju je u klasi modela F1C osvojila ekipa u sastavu: Kenan Jusufbašić, Edin Šahinović i Mustafa Šahinović.

Posljednji ispraćaj dragog nam prijatelja i kolege biće u četvrtak, 17. januara 2019. godine na Gradskom groblju u Visokom.

Aeroklub "Izet Kurtalić" Visoko

 
01.01.2019Kalendar takmičenja za 2019. godinu
Uz novogodišnje čestitke i želje za uspješnu novu 2019. godinu, prosljeđujemo informaciju da je FAI kalendar takmičenja (F1 disciplina) za 2019. godinu dostupan na stranici FAI Events Calendar (a možete preuzeti i lokalnu kopiju kalendara u PDF formatu).
 

Arhiva vijesti za 2018. godinu ...