Vijesti za 2019. godinu ...
 
30.10.2018U Visokom održano Juniorsko Državno prvenstvo u klasi A1 i F1H EURO Challenge (HEC) 2018
U subotu 20.10.2018. godine na sportskom letilištu "Kenan Jusufbašić" u Visokom, u odličnoj organizaciji aerokluba Zenica i VS BiH, održano je ovogodišnje Državno prvenstvo BiH u klasi A1 za juniore (raspis), čiji se rezultati (detaljni rezultati) ove godine boduju i za Evropski kup "2018 F1H EURO CHALLENGE contests" (http://www.creasus.de/ikarus/HECschedule.pdf).
Nastupilo je 14 takmičara iz četiri aerokluba (AK Zenica, AK Sarajevo, AK Ilidža i AK Visoko). Juniori AK "Izet Kurtalić" Visoko su ostvarili odlične rezultate i postali državni prvaci BiH i u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji!

Ekipni plasman:

 AeroklubUkupno bodova
1AK "Izet Kurtalić" Visoko669
2AK Ilidža550
3AK Zenica462

Pojedinačni plasman:

 PrezimeImeAeroklubUkupno bodova
1BOROVINAAJŠA"Izet Kurtalić" Visoko264
2BOROVINAHARIS"Izet Kurtalić" Visoko246
3ZILIĆHAMZAZenica212

Iskrene čestitke našim juniorima!

 
23.09.2018Zenica Cup 2018 - HEC EURO Challenge
U subotu 22.09.2018. godine na sportskom letilištu "Kenan Jusufbašić" u Visokom održano je takmičenje Zenica Cup 2018 - HEC EURO Challenge (raspis za takmičenje). Detaljne rezultate možete pogledati ovdje.

 
03.09.201836. MEMORIJAL IZET KURTALIĆ
Tradicionalni 36. po redu Memorijal Izet Kurtalić (raspis za takmičenje) održan je veoma uspješno proteklog vikenda na terenima Medenog polja u Bosanskom Petrovcu, zahvaljujući lijepom vremenu koje je takmičarima u slobodnoletećim disciplinama F1A jedrilice, F1B gumenjaci i F1C penjači u seniorskim i juniorskim kategorijama poslužilo da ostvare solidne rezulate.
Inače Memorijal Izet Kurtalić se organizuje od 1980.g. i boduje se za Svjetski kup FAI-a međunarodne zrakoplovne federacije. Najbolje rezultate su ostvarili (rezultati):

F1A jedrilice
 1. mjesto, Robert Leško, MK Zaprešić,Zaprešić, Hrvatska
 2. mjesto, Elmin Kerkez, AK Izet Kurtalić, Visoko
 3. mjesto, Sabrija Limo, AK Izet Kurtalić, Visoko
F1A jedrilice - juniori
 1. mjesto, Sara Budimčić, ULL, Banja Luka-Laktaši
 2. mjesto, Faruk Burić, AK Izet Kurtalić, Visoko
 3. mjesto, Ana Budimčić, ULL, Banja Luka-Laktaši
F1B gumenjaci
 1. mjesto, Malik Čabaravdić, AK Izet Kurtalić, Visoko
 2. mjesto, Bojan Gostojić, AK Zrenjanin, Zrenjanin, Srbija
 3. mjesto, Soniboj Sabo, AK Split, Split, Hrvatska
F1C penjači
 1. mjesto, Claus Gretter, AK Izet Kurtalić, Visoko
 2. mjesto, Rade Mazalica, AK Prijedor, Prijedor
Čestitamo!

 
27.08.2018Kup Slavonije i Baranje, CRO kup i MURA kup 2018
U terminu 24-26.8.2018.g. na terenu Krbavsko polje u Korenici, Hrvatska održano je jedinstveno takmičenje u aeromodelarskim disciplinama F1A, F1B, F1C i F1Q i to tri Svjetska kupa zaredom po bodovanju FAI-a međunarodne zrakoplovne federacije – Kup SLAVONIJE i BARANJE 2018, CRO kup 2018 i MURA kup 2018 (raspis za takmičenja). Prva dva su organizovana od strane AK Osijek i MK Zaprešić iz Hrvatske dok je treći bio u organizaciji AK Murska Sobota iz Slovenije. Jedinstvena organizacija je privukla i veliki broj takmičara, njih 95 iz 20 zemalja!
Učešće su uzeli i članovi aerokluba Izet Kurtalić Visoko i to Muhamed Šahinović i Elmin Kerkez u klasi F1A jedrilice i Malik Čabaravdić u klasi F1B gumenjaci. Najbolji rezultat poslije drugog Fly Off-a na 8 minuta je ostvario Elmin Kerkez osvojivši 8. mjesto u klasi F1A na CRO kupu dok je u klasi F1B Malik Čabaravdić osvojio 10. mjesto poslije Fly Off-a na 8 minuta na Kupu SLAVONIJE i BARANJE (detaljni rezultati: Kup SiB F1A F1B F1C/Q, CRO CUP F1A F1B F1C/Q, MURA CUP).
Čestitamo!

 
10.07.201854. MOSTAR KUP
U subotu 7.7.2018.g. održan je tradicionalni 54. po redu MOSTAR KUP (raspis za takmičenje), koji se boduje za Svjetski kup Međunarodne zrakoplovne federacije FAI. Učešće su uzeli i takmičari iz našeg aerokluba u klasama F1A jedrilice seniori i juniori i F1B gumenjaci seniori.
Loši vremenski uslovi sa jakim vjetrom su uticali i na rezultate tako da je takmičenje održano sa skraćenim vremenom letenja na 2 min. i sa ukupno 4 turnusa, bez održanog Fly Off-a (detaljni rezultati).
Prisutan je bio veliki broj takmičara (48 u svim kategorijama) i to iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije, Njemačke, Španije, Argentine, Finske, Češke, Slovačke i Sjedinjenih Američkih Država.

 
26.06.201810. godišnjica r.Kenanu Jusufbašiću i r.Nihadu Fetiću - obilježavanje ispred aerokluba Izet Kurtalić Visoko u mjestu Dolovi kod Olova
U nedjelju 24.6.2018.g. u organizaciji aerokluba Izek Kurtalić Visoko upriličeno je prigodno obilježavanje 10. godišnjice od tragične avio nesreće sa jedrilicom Vivat rahmetli Kenanu Jusufbašiću, tadašnjem predsjedniku AK Izet Kurtalić Visoko i rahmetli Nihadu Fetiću, snimatelju televizije IC7 Kakanj. Sama godišnjica pada na današnji datum 26.6.2018., ali je zbog raspoloživog vremena ona upriličena u nedjelju.
Mjesto nesreće su obišli članovi uže porodice, klupske kolege i prijatelji vazduhoplovci. Učenjem Fatihe i minutom šutnje su još jednom obilježili ovaj tragičan događaj i sjetili se nastradalih.
Inače, ovo je bio i zadnji, deseti put obilježavanja ovog tragičnog događaja na ovaj način u organizaciji ispred aerokluba Izet Kurtalić iz Visokog.
(El-Fatiha)

 
23.05.2018Preminuo dugogodišnji prijatelj i član našeg aerokluba, novinar MLADEN VUJIĆ
Drage kolege aeromodelari, sportisti, dragi prijatelji,
S velikom tugom vas obavještavamo da je dana 21. maja 2018. godine, u 66-oj godini života, preminuo MLADEN VUJIĆ.
Bio je prijatelj i član našeg aerokluba i kao novinar - urednik Radija Sarajeva decenijama pratio rad i uspjehe našeg kluba i izvještavao o tome za mnoge medije. Bio je član Izvršnog komiteta i Šef službe informisanja na Evropskom prvenstvu 1984. i Svjetskom prvenstvu slobodno letećih modela 1985. godine u Livnu. U intervju za knjigu kolege Alena Jazića AVIOMODELARSTVO – SPORT, HOBI, STRAST, ŽIVOTNA ŠKOLA kazao je: „Bila je to ljubav prema gradu, prema Klubu, dužnost prema prihvaćenoj obavezi, osjećaj da ugrađuješ dio sebe u nešto sto će trajati, ostati, pamtiti se ...“
Posljednji ispraćaj dragog nam prijatelja i kolege biće u srijedu, 23. maja 2018. godine na groblju Vlakovo u Sarajevu.

Aeroklub "Izet Kurtalić" Visoko

 
27.04.201862. DRŽAVNO PRVENSTVO BiH i 2. RS OPEN CUP 2018 - Nova Topola
U subotu 21.4.2018. u Novoj Topoli, u veoma dobroj organizaciji aerokluba ULL Banja Luka - Laktaši i po za modelare odličnim vremenskim uslovima održano je 62. Državno prvenstvo BiH i 2. RS Open Cup 2018. Članovi našeg kluba su ostvarili odlične rezultate i ponovno postali državni prvaci BiH!
Najbolje rezulate su postigli:

F1A jedrilice
 1. mjesto, Elmin Kerkez
 2. mjesto, Edin Šahinović
F1A jedrilice juniori
 1. mjesto, Faruk Burić (ujedno i 3. mjesto na 2. RS Open Cup-u)
F1B gumenjaci
 1. mjesto, Haris jusufbašić
 2. mjesto, Malik Čabaravdić
Sveukupni plasman, 1. mjesto i državni prvaci – AK Izet Kurtalić, Visoko!
Čestitamo!

 
15.04.2018Državno prvenstvo i Kup grada Zenice 2018
Jučer u subotu, 14.4.2018.g. u sali sportskog centra na Bilmištu u Zenici, održano je tradicionalno Državno prvenstvo i Kup grada Zenice 2018. U veoma dobroj organizaciji i u sali koja izuzetno zadovoljava sve uslove za kategoriju D1-350 sobnih modela učešće su uzeli takmičari iz aeroklubova Zenica, Sarajevo, Ilidža i Visoko.
Najbolji plasman (kompletni rezultati) su ostvarili:

Juniori pojedinačno
 1. Tarik Užičanin, AK Sarajevo
 2. Alem Ibrahimkadić, AK Sarajevo
 3. Ajša Borovina, AK Izet Kurtalić Visoko
Juniori ekipno
 1. AK Sarajevo (Tarik Užičanin, Alem Ibrahimkadić i Dženan Čemo)
 2. AK Izet Kurtalić Visoko 2 (Ajša Borovina, Haris Borovina i Faruk Čabaravdić)
 3. AK Izet Kurtalić Visoko 3 (Bakir Limo, Faruk Burić i Muhamed Čabaravdić)
Seniori pojedinačno
 1. Azra Guta, AK Ilidža
 2. Saša Kesić, AK Sarajevo
 3. Siniša Holik, AK Ilidža
Seniori ekipno
 1. AK Ilidža (Azra Guta, Siniša Holik i Sara Holik)
 2. AK Sarajevo 1 (Saša Kesić, Vjenčeslav Kukić i Esad Avdić)
 3. AK Sarajevo (Tarik Užičanin, Alem Ibrahimkadić i Dženan Čemo)
Čestitamo!

Ovo je ujedno bilo i 2. ovogodišnje takmičenje od planirana 3 po kalendaru modelarskih takmičenja Modelarske komisije V/ZSBiH u kategoriji sobnih modela. Ostaje još organizacija Otvorenog prvenstva Sarajeva krajem godine u organizaciji V/ZS kantona Sarajevo.

 
09.04.20189. Federalno prvenstvo BiH i 1. Otvoreno kantonalno prvenstvo u sobnim modelima D1 350
U subotu 7. aprila 2018.g. u sportskoj Sali MŠC Hazim Šabanović Visoko je održano tradicionalno 9. po redu Federalno prvenstvo BiH i 1. Otvoreno kantonalno prvenstvo u sobnim modelima D1 350 u organizaciji aerokluba Izet Kurtalić Visoko te Vazduhoplovnog saveza FBiH i Kantonalnog vazduhoplovnog saveza Ze-do kantona. Učešće su uzeli juniori i seniori iz aeroklubova Sarajevo, Zenica, Ilidža, Izet Kurtalić Visoko te učenici osnovne škole Kulin ban Visoko.

Najbolje rezultate (kompletni rezultati) su ostvarili u juniorima:
 1. Alem Ibrahimkadić, AK Sarajevo
 2. Dženan Čemo, AK Sarajevo
 3. Adi Omerović, AK Sarajevo
Ekipno u juniorima:
 1. AK Sarajevo (Alem Ibrahimkadić, Dženan Čemo i Adi Omerović)
 2. AK Izet Kurtalić 3 (Eldar Burić, Faruk Čabaravdić i Emin Lihovac)
 3. AK Izet Kurtalić 1 (Bakir Limo, Faruk Burić i Hamza Nalčo)
Pojedinačno u seniorima:
 1. Alem Ibrahimkadić, AK Sarajevo
 2. Dženan Čemo, AK Sarajevo
 3. Vjenčeslav Kukić, AK Sarajevo
Ekipno u seniorima:
 1. AK Sarajevo (Alem Ibrahimkadić, Dženan Čemo i Adi Omerović)
 2. AK Ilidža (Azra Guta, Sara Holik i Siniša Holik)
 3. AK Izet Kurtalić 3 (Eldar Burić, Faruk Čabaravdić i Emin Lihovac)
Još jednom se iskreno zahvaljujemo rukovodstvu škole sa direktoricom na čelu na ustupljenoj sportskoj sali, kao i za podršku Kantonalnom ministarstvu za nauku, kulturu i sport, općini Visoko i ostalim sponzorima.

 
01.04.2018V/ZSBiH i V/ZSFBiH - Skupština, Upravni odbor i Nadzorni odbor
Jučer u subotu, 31.3.2018. na Igmanu, održan je Upravni odbor Vazduhoplovnog saveza BiH, Nadzorni odbor Vazduhoplovnog saveza BiH te redovne godišnje Skupštine Vazduhoplovnog saveza BiH i Vazduhoplovnog saveza FBiH (poziv za skupštinu).
Usvojen je Dnevni red sa formiranjem radnih tijela, izvještajima o aktivnostima te finansijskim izvještajem za prethodnu godinu, kao i planovima za tekuću 2018.g.. Svi izvještaji i planovi su usvojeni jednoglasno čime su sve sjednice održane veoma efikasno.
Uslijedilo je druženje, a učešće su uzeli svi prisutni delegati.

 
26.03.2018F1H EURO Challenge (HEC) 2018
VS BiH je zvanično prijavio tri takmičenja koja će se ove godine bodovati za F1H EURO Challenge (HEC) 2018:
 1. BOS Cup 2018, Bosanski Petrovac, 1.9.2018, organizator aeroklub „Izet kurtalić“ Visoko
 2. Zenica Cup 2018, Letilište „Kenan Jusufbašić“ Visoko, 22.9.2018, organizator aeroklub „Zenica“, Zenica
 3. Sarajevo Cup 2018, Hrasnica, Sarajevo, 29.9.2018, organizator aeroklub „Krila Sarajeva“ Sarajevo
Dodatne informacije možete naći ovdje i u prijavi.
 
23.03.2018Redovna godišnja izvještajna Skupština aerokluba
U subotu 17.03.2018. g., u 16h u klupskim prostorijama uspješno je održana redovna godišnja izvještajna Skupština aerokluba »Izet Kurtalić« Visoko. Skupštinu je sazvao Predsjedavajući prof.dr. Mirsad Kapetanović ujedno i Predsjednik aerokluba (poziv na skupštinu) sa sljedećim dnevnim redom:
 1. Imenovanje radnih tijela Skupštine
 2. Izvještaji o aktivnostima u prethodnoj 2017. godini (aeromodelarska i letačka sekcija)
 3. Plan aktivnosti za 2018. godinu (aeromodelarska i letačka sekcija)
 4. Finansijski izvještaj za 2017. godinu
 5. Finansijski plan za 2018. godinu
 6. Imenovanje delegata za Skupštinu Vazduhoplovnog Saveza FBiH
Delegate su sačinjavali članovi obje sekcije, aeromodelarske i letačke, po osam iz obje čime je zadovoljen kvorum.
Radno predsjedništvo su činili:
 1. Mirsad Kapetanović, predsjedavajući
 2. Edin Šahinović, zamjenik predsjedavajućeg
 3. Nedžad Pinjo, član
Svi izvještaji, planovi i odluke su doneseni jednoglasno, a osnovni akcenat je stavljen na što masovnije učešće na aeromodelarskim takmičenjima kako u Bosni i Hercegovini tako i u zemljama regije gdje je u ovoj godini planirano da se održi osam međunarodnih takmičenja koja se boduju za Svjetski kup. Također, predstoji i Evropski šampionat za seniore u Madžarskoj i Svjetski šampionat za juniore u Bugarskoj, a državnu reprezentaciju u seniorima i u juniorima i ove godine čine članovi AK Izet Kurtalić Visoko. Aeroklub je i ove godine pokrenuo projekat „Mala škola avijacije 2018“ sa izradom sobnih D1-350 modela za mlađu populaciju osnovnoškolskog uzrasta, a ponovno je i organizator značajnih takmičenja 9. Federalnog i Otvorenog kantonalnog Ze-do prvenstva u sobnim modelima D1-350 u Visokom, 07.04.2018., kao i FAI Svjetskog kupa 36. Memorijal Izet Kurtalić u F1ABC disciplinama i BOS CUP (HEC Euro Challenge) u F1H jedrilicama u Bosanskom Petrovcu 01.09.2018.g..
Letačke aktivnosti u 2018. godini se odnose na nastavak projekta „Vivat“ te njegova ponovna registracija i nalet od 50-tak sati kako bi piloti sa nevažećom letačkom dozvolom obnovili nalet i istu produžili. Također, produženje dozvole za sportsko letilište „LQVI Kenan Jusufbašić – Visoko“ na kome se i odvijaju letačke ativnosti.
U planu je i osnivanje pilotske škole letenja i u tom pravcu su već poduzete određene aktivnosti.
Poslije Skupštine je upriličeno druženje i večera organizirana u prostorijama kluba.
Inače, aeroklub Izet Kurtalić ove godine 25. marta obilježava svoju 65 obljetnicu. Nekad osnovan kao aeroklub Rudi Čajavec, zatim svoje aktivnosti provodio pod nazivom Prvi partizanski piloti da bi 1980.g. naziv bio preimenovan u AK Izet Kurtalić Visoko, što ga ujedno svrstava u najstarije, a svakako i među najtrofejnije sportske kolektive na području općine Visoko i Bosne i Hercegovine.

 
14.03.2018MALA ŠKOLA AVIJACIJE 2018
U subotu 17.03.2018. g. u prostorijama aerokluba »Izet Kurtalić«, ul. Gornje Rosulje br. 3 počinje sa radom MALA ŠKOLA AVIJACIJE 2018. Pozivaju se svi zainteresirani osnovci da uzmu učešća u izradi sobnih modela D1-350 kao i savladavanju znanja iz konstrukcije i izrade modela, aerodinamike, tehnike leta i ostalih aeromodelarskih znanja. Projekat MALA ŠKOLA AVIJACIJE traje do organizacije 9. FEDERALNOG PRVENSTVA i OTVORENOG PRVENSTVA ZE-DO KANTONA u sobnim modelima koje će se održati 7. aprila 2018. g. u sportskoj sali MSŠ »Hazim Šabanović« u Visokom (raspis, plakata). Doborodošli!

 
22.02.2018Izbor sportiste Visokog za 2017
Sinoć je u prepunom amfiteatru kulturnog centra Altindag u Visokom održan tradicionalni IZBOR SPORTISTE VISOKOG za 2017.g.. U najuži izbor (nominovani sportisti) nominovani su i članovi aerokluba Izet Kurtalić i to Haris Jusufbašić u kategoriji Najuspješniji sportista po granama sporta osvojivši priznanje Sportskog saveza općine Visoko i Muhamed Čabaravdić u kategoriji Najuspješniji junior.
Haris Jusufbašić je u protekloj 2017. učestvovao na dva World Cup takmičenja koja se boduju u okviru FAI međunarodne zrakoplovne federacije. Na oba takmičenja je napravio maksimalan broj bodova i bio u fly off-u. U Mostaru na Mostar Cup-u je osvojio 2. mjesto, a u Bosanskom Petrovcu na Memorijalu Izet Kurtalić 3. mjesto. Najbolje je rangirani BH aeromodelar u klasi F1B po FAI poretku Svjetskog kupa za 2017. (50. mjesto). Državni je prvak za 2017. godinu (najbolji zbir rezultata World Cup takmičenja održanih u BiH tokom 2017.). Plasirao se u Reprezentaciju BiH koja će nastupiti na 2018 FAI European Championships for Free Flight Model Aircraft u Mađarskoj (Szentes) od 23.07. do 30.07.2018. godine.
Muhamed Čabaravdić je bio u juniorskoj ekipi koja je pobijedila na Državnom prvenstvu D1 u Zenici. Pojedinačno je bio šesti. Bio je prvi na Federalnom prvenstvu BiH D1 u Visokom. Takođe je bio u juniorskoj ekipi koja je osvojila 2. mjesto.
Čestitamo!

 
31.01.2018Nagrada za Životno djelo u sportu Prof.dr. Mirsadu Kapetanoviću
Dana 25.01.2018. godine, u prepunoj sali Narodnog pozorišta u Sarajevu, u prisustvu Ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine (nadležno za sport) g. Adila Osmanovića, drugih ministara i načelnika više općina, a u organizaciji Sportskog saveza u Bosni i Hercegovini, održana je 73. po redu manifestacija Izbor najuspješnijih sportista i sportskih ekipa Bosne i Hercegovine za 2017.godinu.
Prof.dr. Mirsadu Kapetanoviću, dugogodišnjem članu Aerokluba „Izet Kurtalić“ iz Visokog je dodijeljena nagrada za Životno djelo u sportu, Sportskog saveza Bosne i Hercegovine (više detalja ovdje).

 
01.01.2018Kalendar takmičenja za 2018. godinu
Uz novogodišnje čestitke i želje za uspješnu novu 2018. godinu, prosljeđujemo informaciju da je FAI kalendar takmičenja (F1 disciplina) za 2018. godinu dostupan na stranici FAI Events Calendar (a možete preuzeti i lokalnu kopiju kalendara u PDF formatu).
Takođe, možete preuzeti i kalendar takmičenja u PDF formatu koji je usvojila Modelarska komisija VS BiH na sastanku odrzanom u Ilijašu 12.11.2017. godine.
 

Arhiva vijesti za 2017. godinu ...